Lukač smijenio više načelnika uprava MUP-a RS-a

Davor Dragičević, otac stradalog Davida Dragičevića, optuživao je čelnike MUP-a RS-a za umiješanost u ubistvo njegovog sina (Al Jazeera)

Ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska Dragan Lukač donio je rješenje o kadrovskim promjenama na rukovodnim pozicijama u više osnovnih organizacijskih jedinica u MUP-u.

U saopćenju iz MUP-a navodi se da su promjene izvršene u Upravi policije, Upravi kriminalističke policije, Upravi za organizovani i teški kriminalitet, Upravi za borbu protiv terorizma i ekstremizma, Upravi za policijsku podršku i Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu. 

Promjene su izvršene i u policijskim upravama Banja Luka, Prijedor, Doboj, (Bosanska) Gradiška i Trebinje.

Smijenjeni su načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Darko Ilić, načelnik Uprave kriminalističke policije Siniša Kostrešević, načelnik Uprave policije Dragan Јevđenić, načelnik Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma Nedeljko Lubura i načelnik Policijske uprave Banja Luka Željko Spasojević, javljaju mediji iz Banje Luke.

Smjene, pa izbor na nove pozicije

Novi načelnik Uprave policije RS-a umjesto smijenjenog Dragana Jevđenića jest Dalibor Ivanić, dosadašnji načelnik Policijske uprave Prijedor.

Jevđenić će, kako se saznaje, odsad rukovoditi Unutrašnjom kontrolom unutar MUP-a RS-a.

Darka Ilića na čelu Uprave za organizovani i teški kriminalitet zamijenit će Mišo Savković, odlučio je Lukač nakon što je donio rješenja o kadrovskim promjenama na rukovodnim pozicijama u više osnovnih organizacijskih jedinica u entitetskoj policiji.

Prvi čovjek Uprave kriminalističke policije umjesto Siniše Kostreševića bit će Darko Kovrlija, dok će Kostrešević biti postavljen za savjetnika ministra unutrašnjih poslova.

Smijenjen je načelnik Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma Nedeljko Lubura, a na njegovo mjesto postavljen je Nebojša Tonković.

Novi načelnik Policijske uprave Prijedor bit će Sretoja Vujanović.

Umjesto Željka Spasojevića za načelnika banjalučke policije Lukač je postavio Miloša Brkića.

Spasojević će biti imenovan u Upravu za policijsku podršku.

Optužbe Davora Dragičevića

Umjesto dosadašnjeg načelnika Policijske uprave Doboj Dmitra Vračara imenovan je Dalibor Radaković.

Novi načelnik Policijske uprave Trebinje umjesto Žarka Lakete bit će Siniša Laketa.

Davor Dragičević, otac stradalog Davida Dragičevića, optuživao je čelnike MUP-a RS-a za umiješanost u ubistvo njegovog sina.

U decembru je Davor Dragičević tražio ostavku Dragana Lukača, direktora policije RS-a Darka Ćuluma, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet Darka Ilića, patologa i direktora Zavoda za sudsku medicinu RS-a Željka Karana, glavnog okružnog tužioca Želimira Lepira i tužioca Dalibora Vreće, koji je bio direktno zadužen za istragu Davidove smrti, koja traje deset mjeseci i do danas nije okončana.

Izvor: Agencije