Lugušić: Halilhodžić je jedan od najboljih trenera na svijetu

Enver Lugušić: Nadam se da će Japan biti najprijatnije iznenađenje SP-a (Ustupljeno Al Jazeeri)

Trener golmana reprezentacije Japana Enver Lugušić ispunio je san plasmanom na Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji radeći u stručnom štabu azijske selekcije sa proslavljenim bosanskohercegovačkim stručnjakom Vahidom Halilhodžićem. Nekada sjajni čuvar mreže Sarajeva Lugušić, koji je oduševljavao briljantnim odbranama navijače tima sa Koševa u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije, ima bogato iskustvo jer je kao trener golmana radio sa devet selektora, a ovo mu je najveći uspjeh u trenerskom poslu pošto će naredne godine biti učesnik najjače planetarne fudbalske smotre, a sigurno je da će i ljubitelji fudbala u BiH imati simpatije prema Japancima, zbog bh. tandema na klupi Samuraja.

Od imenovanja Mehmeda Baždarevića za selektora u decembru 2014, Lugušić je radio u stručnom štabu Bosne i Hercegovine, da bi potom prihvatio ponudu da bude saradnik proslavljenog centarfora Veleža u Japanu, koji je opravdao očekivanja u kvalifikacijama i kolo prije kraja izborio plasman na SP kao najbolja selekcija grupe B. U intervjuu sa Lugušićem razgovarali smo o žrijebu za Mundijal, koji je na programu 1. decembra u Moskvi, provjerama Japana sa Brazilom i Belgijom, neuspjehu BiH u kvalifikacijama za SP i Baždareviću, izboru novog selektora bh. državnog tima, nedjeljnom derbiju Željezničar – Sarajevo, šansama Sarajeva za titulu u Premijer ligi BiH, igrama bh. klubova u Evropi, te se prisjetili njegovih nastupa na golu bordo tima u ligi bivše zajedničke države.

Želi Englesku u grupi

• Šta je bilo odlučujuće za plasman Japana na Mundijal i kako su protekle kvalifikacije?

– Bili smo u teškoj grupi sa Australijom, Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Irakom i Tajlandom. Igrali smo prvu utakmicu protiv Emirata kod kuće. Vaha je znao da suđenje neće biti u redu i izgubili smo prvi meč. Sudija nije dosudio čist penal za Japan, a nije ni priznao gol za nas, iako je lopta prešla pola metra gol-liniju. Umjesto da reprezentacija Japana ide prema dole nakon takvog poraza, išla je prema vrhu zahvaljujući Halilhodžiću, koji je izuzetan pedagog, psiholog i motivator. Sve smo podredili revanšu u Emiratima, a Vaha je rekao da želi da im se osvetimo, te je fenomenalno odradio posao i uz njegove instrukcije igračima, pobijedili smo sa 2:0 u Al Ainu. Plasman smo osigurali pobjedom nad jakom ekipom Australije sa 2:0, a Vaha je studiozno napravio strategiju kako da ih nadmudrimo, rekao je Lugušić.

• Koga želite izbjeći u grupnoj fazi SP-a, a s kim biste voljeli odmjeriti snage?

– Želim izbjeći Hrvatsku, koja je izuzetno jaka reprezentacija, a volio bih da budemo u grupi sa Engleskom jer imamo protiv nje šanse za dobar rezultat. Znam da Vaha priželjkuje Francusku, a puno ćemo raditi i biti spremni za SP, na kojem ako se sve poklopi imamo realne šanse da prođemo u osminu finala. To bi bio veliki uspjeh.

• Ko su favoriti za naslov svjetskog šampiona i očekujete li da će biti iznenađenja?

– Uvijek je to Brazil, pa Njemačka, Argentina i Španija. Među ovim ekipama treba tražiti svjetskog prvaka. U prijateljskoj utakmici protiv nas, fenomenalni Brazil je dominirao prvo poluvrijeme koje smo izgubili sa 3:0. Odigrali smo bolje u nastavku u Lillu i zabili gol za 3:1. Ne trebamo zaboraviti Belgiju, kao ni Hrvatsku, koja može sa sjajnom generacijom igrača i selektorom Zlatkom Dalićem iznenaditi. Na svakom Mundijalu bude iznenađenja, a želim da Japan bude najprijatnije u Rusiji. Saudijska Arabija ima dobar tim i takođe može iznenaditi. Ona je mijenjala često selektore. Holanđanin Bert van Maarwijk odveo je Saudijce na SP, ali je smijenjen što je neshvatljiv potez. Ipak, tako rade u arapskim zemljama. Ne znam da li je razlog otkaza neslaganje i konflikt, a naslijedio ga je Argentinac Edgardo Bauza, koji je bio selektor Saudijske Arabije samo od septembra do novembra.  

• Mediji su objavili da će Halilhodžić napustiti selektorsku poziciju u Japanu na kraju Mundijala. Da li je to tačno i da li bi Vam bilo žao da završite angažman u zemlji izlazećeg sunca?

– Pročitao sam vijest o odlasku Vahe na portalima, ali još nisam razgovarao sa njim o tome jer se on treba vratiti u Japan, a ja sam bio nekoliko dana na odmoru i obišao porodicu u Sarajevu. Poznavajući Vahu i ljude u Japanu, koji su ga prihvatili i pošto voli raditi na duže staze, nadam se da će saradnja biti nastavljena i nakon završetka SP-a. Iskreno, bilo bi mi žao da napustim Japan. Zadovoljan sam, ovdje su ljudi srdačni, cijene me, a i puno radim. Volio bih ostati, a mislim da je to i Vahina želja. 

Provjera sa Argentinom

• Šta su pokazale prijateljske utakmice Japana protiv Brazila (1:3) i Belgije (0:1)?

– Halilhodžić je svjesno izostavio nekoliko standardnih igrača i pružio priliku mlađim iz japanske lige. O meču sa Brazilom smo već pričali, a rezultat je mogao biti bolji da smo igrali kao u drugom poluvremenu. Ovo je veliko iskustvo za mlade fudbalere. Protiv Belgije smo nesretno primili gol preko Romelua Lukakua u 72. minuti. Golman Liverpoola i selekcije Belgije Simon Mignolet odlično je odbranio dva udarca, a zaslužili smo barem neriješen rezultat. Slijedi nastup na East Asian Championshipu protiv Sjeverne Koreje, 9. decembra, sa Kinom igramo 12. decembra, dok je posljednji protivnik Južna Koreja, 16. decembra. Ovo će biti dobar test i niko od dobrih igrača iz japanske lige neće biti zapostavljen. Bolji smo od protivnika. Od januara 2018. ćemo praviti ekipu za Mundijal, a u prijateljskoj utakmici protiv Argentine 27. marta na domaćem terenu igraće najbolji sastav. Bitno je vidjeti formu igrača, ali i zabilježiti dobar rezultat.

 • Koje nedostatke u igri Japana treba otkloniti u narednom periodu?

– Vaha radi na tome i sigurno će dovesti igru do perfekcije. Trebamo igrati brže i stvarati više šansi.

• Kakve su mogućnosti Hrvatske i Srbije na Svjetskom prvenstvu?

– Poznajem selektora Hrvatske Zlatka Dalića, čiji je izbor puni pogodak, kao i trenera golmana Marjana Mrmića. Dalić je bio prvak Emirata sa Al Ainom, sjajan je trener i Hrvatska može puno sa izvanrednom ekipom. Mislim da je Muslin, koji je odveo Srbiju na SP, nepravedno smijenjen i da je to bila greška. Vidjećemo da li će za selektora Srbije doći Mladen Krstajić ili još neko zvučnije ime, no smatram da bi sa Muslinom daleko dogurali na Mundijalu.

• Zašto se BiH nije plasirala na SP i da li ste iznenađeni time?

– Očekivao sam da ćemo biti u baražu i žao mi što smo onako izgubili od Kipra (naša selekcija poražena je 2:3 nakon vodstva od 2:0). Mislim da je utakmica na Kipru bila prelomna i da su igrači morali zbiti redove, te je privesti kraju kako treba. Ovakav neuspjeh desi se jednom u sto godina i ne možemo kriviti selektora. Prije toga u gostima protiv Grčke nesretno smo primili gol u posljednjim trenucima i završilo je 1:1.

• Šta mislite o kvalitetu golmana bh. reprezentacije Asmira Begovića, Ibrahima Šehića i Kenana Pirića, te da li su opravdane kritike pojedinih stručnjaka da je Begović morao bolje braniti u minulim kvalifikacijama?

– Kada sam bio trener golmana, u našoj selekciji bili su i Ratko Dujković, te Asmir Avdukić, koji sa 32 i 33 godine nisu bili konkurencija Begoviću. Pozvao sam Šehića, Pirića, Jasmina Burića i Gorana Karačića u tim. Imamo izvanredne golmane, a vidim da Šehić odlično brani u Qarabagu. Begović je odbranio nekoliko teških udaraca protiv Belgije i mislim da imamo veći problem u zadnjoj liniji. Odlaskom Emira Spahića, puno smo izgubili i ako nađemo kvalitetne igrače u odbrani, golmani će biti bolji.   

• Pratite li izbor selektora BiH i ko bi bio najbolje rješenje za Baždarevićevog nasljednika?

– Vjerujem da će rukovodstvo Nogometnog saveza izabrati dobrog selektora, koji će sa BiH postići odlične rezultate. Volio bih da je Meša ostao selektor. Radio sam sa njim, izuzetan je stručnjak i bio bi najbolje rješenje, no očito je da neće biti produžena saradnja. Ko god bude izabran, želim mu svim srcem da uspije. Ne želim nikoga favorizovati u izboru da se druge kolege ne bi naljutile.

• Kako komentarišete uvođenje Lige nacija, novog takmičenja koje će dati još jednu šansu za plasman na Evropsko prvenstvo 2020?

– Dobro je da će se igrati Liga nacija i mislim da će se BiH plasirati na Euro. FIFA i UEFA čine sve da fudbal bude zanimljiviji i uradili su pravi potez sa Ligom nacija.

• Kako je raditi sa Halilhodžićem, a kako sa Miroslavom Ćirom Blaževićem i Mehmedom Baždarevićem?

– Radio sam sa devet selektora. Među njima su bili i Mišo Smajlović u mladom timu BiH, Mustafa Denizli, kada je vodio iranski Persepolis, Branko Ivanković, koji je bio trener Al Wahde u Emiratima, nekadašnji fudbaler Partizana Kinez Đia, sa kojim sam sarađivao u Šangaj Šenhui, te bivši selektor olimpijske reprezentacije Jugoslavije Žarko Olarević u vrijeme kada je bio trener sofijske Slavije iz Bugarske, sa kojim sam i danas u kontaktu. Savršeno je raditi sa Ćirom i kada čovjek voli svoj posao, ništa nije teško. Posebno je lijepo raditi sa Vahom, koji je perfekcionista na terenu. On je jedan od najboljih svjetskih trenera i čast mi je da sarađujem sa njim.

Zasluge Husrefa Musemića

• Koliko ste upućeni u dešavanja u bh. prvenstvu i može li Sarajevo osvojiti titulu prvaka?

– Pratim bh. ligu, a moje Sarajevo dobro igra. Poslije slabih rezultata na startu sezone, najveće zasluge za igrački i rezultatski preporod pripadaju treneru Husrefu Musemiću. Sarajevo se priključilo trci za titulu i može biti šampion BiH.

• Kakva su očekivanja uoči 113. ligaškog derbija Željezničar – Sarajevo, koji se igra u nedjelju (13 sati) na Grbavici i u koji plavi tim ulazi sa tri boda više u odnosu na ekipu sa Koševa, prednošću domaćeg terena i pobjedom više od gradskog rivala (33-32, uz 47 remija)?

– Domaći teren ne znači ništa u derbijima u kojima se igra srcem. Nadam se pobjedi Sarajeva i nastavku kontinuiteta dobrih rezultata. Adut Sarajeva je kolektiv. Husref je pokrenuo istu ekipu iz letargije i zašto Sarajevo ne bi slavilo pobjedu na Grbavici. Neka sve protekne korektno, bez pirotehnike i da gledaoci uživaju u lijepoj igri.

• Koji je razlog da bh. klubovi bilježe slabe rezultate posljednjih godina u evropskim kupovima?  

– Problem je što zbog našeg mentaliteta razmišljamo da ćemo nekog lako dobiti, iako svi danas ulažu u fudbal i bolje plaćaju igrače. Fudbal u BiH nije na nivou na kojem bi trebao biti. Najveći problem je infrastruktura jer smo vidjeli stadion u Skoplju, na kojem su Real i Manchester United odigrali meč za Superkup Evrope. Reprezentacija BiH igra na zeničkom Bilinom polju, a Koševo se može urediti uz pomoć države. Radom ljudi u Željezničaru, Grbavica će biti za nekoliko godina biti pravi stadion. Trebalo bi izdvajati veća sredstva za sport i bilo bi bolje.

• Ko su najbolji golmani u Premijer ligi BiH?

– Posebnu pažnju obraćam na mlađe golmane, a Pirić je broj jedan. Sviđa mi se kako brani Vedran Kjosevski iz Željezničara, koji će ako nastavi sa kvalitetnim radom uskoro kucati na vrata A reprezentacije.  

Čestitke Željinim juniorima

• Koliko Vas raduju uspjesi mlade reprezentacije BiH u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2019. u Italiji i San Marinu?

– Selektor U21 tima Vinko Marinović ima odličan rezultat (BiH je druga u grupi 9 iza Rumunije). Puno je mladih igrača koji će dobrim igrama u mladoj reprezentaciji izboriti poziv u A selekciju. Drago mi je i zbog juniora Željezničara, koji su zabilježili veliki uspjeh plasmanom u play-off Omladinske Lige prvaka. Trener juniora Želje Omer Joldić i Senad Žerić bili su u mladoj reprezentaciji BiH, kada je selektor bio Smajlović i čestitam im na uspjehu.

• Koji su najradosniji trenuci u golmanskoj karijeri, a koji najtužniji?

– Najljepši momenti bili su potpisivanje ugovora sa Konyasporom i Kayserisporom. Imao sam sjajnu karijeru, a šteta je što nisam ranije došao u Sarajevo. Sudbina je htjela da sam stigao na Koševo u nezgodno vrijeme, 1986. kada je šampionska generacija rasprodata. Jednom sam nastupio za A i dva puta za olimpijski tim Jugoslavije, a nisam dobio više prilika jer se Sarajevo borilo za opstanak.

• Da li ste strahovali od nekih napadača u bivšoj ligi zajedničke države?

– Semir Tuce je stvarao velike probleme svim golmanima, imao je razoran šut. Od igrača kojih su se plašili golmani, izdvojio bih Tucea, a nezgodni su bili i Darko Pančev, Siniša Mihajlović i Haris Škoro, dok sam iz duela sa Dejanom Savićevićem izlazio kao pobjednik.

• Protiv koje ekipe ste najviše voljeli braniti?

– Pružao sam najbolje partije protiv Željezničara. U knjizi Sarajevski derbi piše da sam možda bio i najbolji golman u derbijima.

• Koliko su lige država nastalih u našoj regiji slabije od nekadašnjeg prvenstva Jugoslavije i kako poboljšati kvalitet?

– Mnogo su slabije. U bivšoj Jugoslaviji igrao se kvalitetan fudbal. Škola golmana je bila među najboljim na svijetu, a starosna granica za odlazak igrača sa 28 godina u inostranstvo omogućila je da oni igraju u ligi kada su bili najbolji i to je bio puni pogodak. Danas je problem što mladi igrači čim stasaju odlaze vani i ako se ne afirmišu vraćaju se u lige na ovim prostorima. Jedan od načina je da se posveti veća pažnja mladim igračima iz BiH. Volio bih da što više trenera radi u bh. ligi jer Bosna i Hercegovina ima dobre trenere koji stiču znanja pri Centru za edukaciju N/FSBiH sa prof. dr. Munirom Talovićem na čelu. Siguran sam da će se u BiH u skorije vrijeme igrati bolje i gledaoci dolaziti u većem broju na utakmice, istakao je Lugušić.    

Izvor: Al Jazeera