Lufthansa osmislila novu strategiju

Nakon serije štrajkova zaposlenih izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr i sam je suočen s teškim izborima ukoliko želi svoju kompaniju održati profitabilnom, pa je zato inicirao novu strategiju Lufthanse.

Bacili su oko na tržište niskotarifnih avioprevoznika, koje trenutno pruža najviše prilika za zaradu.

Lufthansa se suočava s konkurencijom na nekoliko fronti – od niskobudžetnih avioprevoznika do aviokompanija s Bliskog istoka, ali novi izvršni direktor kaže da ima recept za uspjeh koji nikada nije bio potrebniji, jer je tržišna vrijednost njemačkog diva prošlog mjeseca u samo jednom danu pala za dvije milijarde dolara.

“Vidimo da raste potreba za stalnim linijama među putnicima koji žele putovati po povoljnijim cijenama. Interes postoji prvenstveno u Njemačkoj, ali i na drugim Lufthansinim tržištima u Evropi. Kako ne bismo ugrozili koncept branda Lufthanse, mislim da bi sasvim drugi brand, poput onog koji smo izgradili s Germanwingsom kada je riječ o kraćim letovima, također donio uspjeh na dužim relacijama”, objašnjava Spohr.

Sumnja u održivost posla

Ta strategija trebala bi označiti prodor Lufthanse na tržište kojim su do sada vladale znatno manje, niskobudžetne aviokompanije. Pojedini analitičari, ipak, sumnjaju u održivost novog poslovnog modela.

“Ako osnivate novu kompaniju unutar šire, etablirane grupe kakva je Lufthansa, stvari postaju kompliciranije i zbunjujuće za klijente, a to na kraju znači veće troškove i neefikasnost u vođenju posla“, upozorava John Strickland, nezavisni aviokonsultant.

Lufthansa nije jedini etablirani avioprevoznik koji je pretrpio gubitke zbog nesposobnosti da se nosi sa sve jačom konkurencijom.

Njezin primjer uskoro bi mogla slijediti i grupacija Air France-KLM, koja je nedavno upozorila da bi njen profit mogao pasti zbog viška kapaciteta i problema u sektoru transporta robe.

Izvor: Al Jazeera