Lubitz informirao pilotsku školu o depresiji

Cocheret je na svom profilu na Facebooku nakon nesreće napisao da je 'ovaj strašni scenarij postao realnost' (AP)

Kopilot za kojega se vjeruje da je prošlog tjedna namjerno oborio zrakoplov Germanwingsa u francuskim Alpama informirao je svojedobno Lufthansinu pilotsku školu o teškoj depresiji od koje je patio, objavila je u utorak Lufthansa.

Predsjednik uprave Lufthanse Carsten Spohr ranije je izjavio da tvrtka nije imala nikakve informacije koje bi upućivale da bi kopilot Andreas Lubitz bio sklon rušenju Airbusa Germanwingsa, tvrdivši da je bio potpuno sposoban za upravljanje letjelicom.

Lufthansa i Lubitz svojedobno su odlučili prekinuti njegovu pilotsku obuku na više mjeseci, ali je on nakon toga prošao liječnički pregled i dobio potvrdu da može letjeti.

Kad je 2009. nastavio obuku, nadležnima u pilotskoj školi predočio je liječničke potvrde u kojima stoji da je imao “prethodne epizode teške depresije”, objavila je Lufthansa, navodeći pojedinosti iz komunikacije putem elektroničke pošte između Lubitza i pilotske škole, prenosi Hina.

Poderane potvrde o bolovanju

Državni odvjetnik u Duesseldorfu u ponedjeljak je objavio da je Lubitz, prije nego što je dobio pilotsku dozvolu, bio liječen zbog sklonosti samoubojstvu.

Potvrde o bolovanju, koje su prošlog tjedna pronađene poderane, ukazuju da je Lubitz patio od bolesti koja ga je dokrajčila. Germanwings je objavio da nije dobio potvrdu o bolovanju za dan kad se dogodila tragedija.

Lufthansa je prepisku između Lubitza i pilotske škole nakon interne istrage proslijedila državnom odvjetništvu u Duesseldorfu, objavila je tvrtka.

Osiguravatelji su rezervirali 300 milijuna dolara za pad zrakoplova Germanwingsa, izvijestila je u utorak Lufthansa. Iznos obuhvaća financijsku naknadu obiteljima poginulih i trošak srušenog zrakoplova.

Odvjetnici koji zastupaju neke od žrtava pada zrakoplova Germanwingsa zatražili su u utorak dodatne psihijatrijske preglede pilota.

Dva mjeseca prije nego što je kopilot Germanwingsa namjerno u francuskim Alpama oborio avion, pri čemu je poginulo 150 ljudi, nizozemski pilot Jan Cocheret je predvidio što se može dogoditi u nekom avionu zbog sigurnosnog sustava zatvaranja vrata kokpita, prenose agencije.

Cocheret, koji leti za aviokompaniju Emirates, prije dva mjeseca je, u autorskom tekstu za publikaciju Pilot i avion, doveo u pitanje novi sustav sigurnosti koji je uspostavljen u svim avionima poslije napada u SAD-u 11. rujna 2001. godine, prenose francuski mediji.

“Zahvaljujući ultrasigurnosnom sustavu zatvaranja vrata, više nije toliko teško da pilot preuzme potpunu kontrolu u kokpitu i ostavi svog kolegu izvan kabine. Dovoljno je da pričeka da njegov kolega ode do toaleta i da ga zauvijek ostavi ispred kokpita”, napisao je tada nizozemski pilot.

‘Ko sjedi pored mene u kokpitu’

Cocheret je naglasio da je nepouzdano u potpunosti vjerovati svom kopilotu.

“Ponekad se ozbiljno zapitam tko sjedi pored mene u kokpitu… Možda mu se upravo nešto dogodilo u životu što ne može preboljeti”, istaknuo je on, dodavši kako se nada da nikad neće naletjeti na zaključana vrata kokpita.

Nizozemski pilot je u svom tekstu naveo i nekoliko slučajeva koji su se već dogodili, kao što je slučaj pilota Ethiopian Airlinesa koji je skrenuo avion s linije prema Ženevi, ili slučajevi drugih pilota za koje se vjeruje da su namjerno oborili avion u prošlosti.

Vrata pilotske kabine mogu se otvoriti jedino iznutra, a izvana samo uz pomoć sigurnosnog koda u slučaju da pilot izgubi svijest. Međutim, moguće je promijeniti sigurnosni kod iznutra.

Cocheret je objasnio da u takvom slučaju pilotu ne preostaje ništa drugo nego da “sjedne među putnike i pričeka da vidi što će se dalje dogoditi”.

‘Strašni scenarij postao realnost’

Kapetan koji je letio s kopilotom Germanwingsa Andreasom Lubitzom (27) prošlog utorka pokušao se vratiti u kokpit nakon što je nakratko iz njega izašao i to se čuje na snimci iz pilotske kabine, ali su njegovi pokušaji bili uzaludni s obzirom na novi sigurnosni mehanizam.

Cocheret je na svom profilu na Facebooku nakon nesreće napisao da je “ovaj strašni scenarij postao realnost”.

Ultrasigurnosna vrata su se počela ugrađivati nakon terorističkog napada 11. rujna 2001.

Aviokompanije diljem svijeta su nakon prošlotjedne nesreće počele provoditi zakon po kojem najmanje dvije osobe moraju uvijek biti prisutne u kokpitu. 

Izvor: Agencije