LSV će insistirati da se Šešelju sudi i u Srbiji

Vojislav Šešelj je osuđen na deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno premještanje Hrvata iz Hrtkovaca (Reuters)

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je izjavio u ponedjeljak da će ta stranka insistirati da lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju bude suđeno i u Srbiji i da nikada neće zaboraviti zlo koje je posijao 6. maja 1992. godine u Hrtkovcima.

Miting SRS-a i Šešeljev govor u Hrtkovcima, smatra Čanak, označili su početak progona i nasilnog iseljavanja hrvatskog, ali i drugog nesrpskog i opozicionog stanovništva u više od 20 mjesta u Sremu.

Podsjeća da je Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koji je naslijedio postupke Haškog tribunala, 11. aprila prošle godine izreklo Šešelju pravosnažnu presudu od deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno premještanje Hrvata iz Hrtkovaca te 1992. godine.

“I zato nema opravdanja za državu koja mu dopušta da se vraća na mjesto svog zločina. Isto tako, nema opravdanja za državu koja krši Zakon o izboru narodnih poslanika i ne oduzima Šešelju poslanički mandat”, naveo je Čanak u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

‘Zagađenje u javnom životu Srbije’

Šešelj od aprila prošle godine nije nikakav “pobednik Haškog suda”, nego samo i jedino “osuđeni ratni zločinac”, kaže Čanak.

“Svakom svojom izjavom i pljuvanjem mrtvih, od Zorana Ðinđića do Dejana Anastasijevića, pretnjama i odvratnim vređanjem političkih protivnika i protivnica, Šešelj iz dana u dan samo dokazuje da je i dalje ono što je bio – zagađenje u javnom životu Republike Srbije i njenih građana”, naveo je lider LSV-a.

Čanak smatra da to pokazuje kolika je šteta što Šešelju i ovdje, u Srbiji, nije suđeno i za sva druga zla koja je priredio ovoj zemlji i njenim građanima tih mračnih devedesetih.

“Liga socijaldemokrata Vojvodine je bila i biće tu da insistira na tome da se i to dogodi”, naveo je Čanak.

Izvor: Agencije