LP: Tri gola Aguera za tri boda Cityja

Junak utakmice bio je Argentinac Sergio Aguero koji je postigao sva tri gola za City (Reuters)

Nakon Real Madrida, Barcelone, Paris Saint Germaina, Borussije Dortmund, Bayerna i Porta, večeras su plasman u osminu finala nogometne Lige prvaka osigurali i Šahtjor, te Chelsea.

U derbiju večeri, Manchester City je pobijedio Bayern 3:2 postigavši dva gola u posljednjih pet minuta utakmice. Bila je to sjajna utakmica u kojoj su „Građani“ poveli 1:0, Bayern je potom s igračem manje zabio dva gola, da bi City u posljednjih pet minuta stigao do prve pobjede. Junak utakmice bio je Argentinac Sergio Aguero koji je postigao sva tri gola za City.

Englezi su poveli u 22. minuti golom Aguera iz kaznenog udarca kojeg je skrivio Medhi Benatia. Marokanski reprezentativac je za svoj start dobio i crveni karton.

Međutim, Bavarci su do konca poluvremena i s igračem manje okrenuli rezultat. Prvo je Xabi Alonso u 40. minuti izjednačio iz slobodnog udarca, a četiri minute kasnije je Robert Lewandowski sjajnim udarcem glavom na asistenciju Jeromea Boateng svladao Joea Harta.

U nastavku susreta City je sve pokušavao kako bi izjednačio i trud se isplatio pet minuta prije kraja kada je Aguero postigao svoj drugi gol na utakmici. Potpuni preokret i ludnica na tribinama dogodila se u sudijskoj nadoknadi kada je Aguero trećim golom donio Cityju prvu pobjedu u grupi i vratio „Građane“ u igru za prolaz.

Remi u Moskvi

U drugom susretu iz grupe E CSKA i Roma su u Moskvi na Himki Areni bez gledalaca odigrali 1:1. Roma je povela golom Francesca Tottija u 43. minuti iz slobodnog udarca, a izjednačio je Vasili Berezutski u trećoj minuti sudijske nadoknade. Roma bi pobjedom načinila veliki korak prema osmini finala, dok bi poraz za Ruse značio oproštaj od Lige prvaka. Ovako je odluka odgođena za posljednje kolo.

PSG je u grupi F na Parku Prinčeva pobijedio Ajax 3:1 i zadržao prvo mjesto. Golove za PSG zabilježili su Edison Cavani (33, 83) i Zlatan Ibrahimović (79), dok je strijelac za goste bio Davy Klaassen (67).

Barcelona je rutinski odradila gostovanje kod APOEL-a pobijedivši 4:0 uz tri gola Lionela Messija (38, 58, 88) koji je postao najbolji strijelac u historiji Lige prvaka sa 74 gola. Strijelac za Barcu bio je i Luis Suarez (27). Gosti su od 70. minute igrali s igračem manje nakon što je isključen Rafinha, a u 85. minuti i domaćin je ostao s igračem manje, a isključen je Guilherme.

Uhapšeno 95 navijača Ajaxa

Francuska policija sinoć je privela 95 navijača Ajaxa u centru Pariza koji su došli na utakmicu pretposljednjeg kola grupe F Lige prvaka protiv PSG-a, a koja je na rasporedu večeras.

Policija je objavila da su se navijači tima iz Amsterdama spremali za sukob sa pristalicama domaćeg kluba, te da je njihovom intervencijom spriječena tučnjava.

Inače, Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske zabranilo je navijačima Ajaxa dolazak u Pariz ako nemaju ulaznice za utakmicu, a policija je istakla da je među privedenima bilo onih koji nisu imali karte.

U grupi G Chelsea je osigurao plasman u osminu finala i prvo mjesto u grupi uvjerljivom pobjedom u Gelsenkirchenu protiv Schalkea 5:0. Golove za goste postigli su John Terry (2), Willian (29), Jan Kirchhoff (44 autogol), Didier Drogba (76) i Ramires (78).

U dvoboju između Sportinga i Maribora zbog problema s rasvjetom je kasnio početak drugog dijela skoro 40 minuta. Na kraju je domaćin slavio sa 3:1.

U grupi H Porto je na gostovanju pobijedio BATE Borisov 3:0 i potvrdio prolaz u osminu finala i prvo mjesto u grupi. Junak utakmice bio je Hector Herrera koji je u 56. minuti postigao vodeći gol na utakmici, a potom asistirao za iduća dva pogotka portugalskog sastava, a strijelci su bili Martinez (65) i Tello (89). Porto je ovom pobjedom gurnuo Šahtar u drugi krug bez obzira na ogled protiv Athletic Bilbaoa.

Španci su to iskoristili i pobijedili u Lvivu 1:0. Gol odluke postigao je San Jose u 68. minuti.

Grupa E

Rezultati: CSKA Moskva – Roma 1:1 (Berezucki 90+3/ Totti 43), Manchester City – Bayern 3:2 (Aguero 21 penal, 86, 90+1/ Xabi Alonso 40, Lewandowski 45).

Poredak: Bayern 12, Roma 5, CSKA 5, Manchester City 5.

Grupa F

Rezultati: APOEL – Barcelona 0:4 (Suarez 21, Messi 38, 58, 87), PSG – Ajax 3:1 (Cavani 33, 83, Ibrahimović 79/ Klaasen 67).

Poredak: PSG 13, Barcelona 12, Ajax 2, Apoel 1.

Grupa G

Rezultati: Schalke 04 – Chelsea 0:5 (Terry 2, Willian 29, Kirchhoff 44 autogol, Drogba 76, Ramires 78), Sporting – Maribor 3:1 (Mane 10, Nani 35, Slimani 65/ Jefferson  42 autogol).

Poredak: Chelsea 8, Sporting 7, Schalke 5, Maribor 3.

Grupa H

Rezultati: BATE Borisov – Porto 0:3 (Herrera 56, Martinez 65, Tello 89), Šahtjor – Athletic Bilbao 0:1 (Mikel San Jose 68).

Poredak: Porto 13, Šahtjor 9, Athletic 4, BATE 3.

Izvor: Agencije