LP: Okršaj Milana i Barcelone u četvrtfinalu

Izvlačenje parova su obavili generalni sekretar UEFA-e Gianni Infantino i ambasador finalne utakmice Paul Breitner (EPA)

U Nyonu u Švicarskoj u petak je obavljen žrijeb parova četvrtfinala i polufinala nogometne Lige prvaka.

Izvlačenje parova su obavili generalni sekretar UEFA-e Gianni Infantino i ambasador finalne utakmice Paul Breitner.

Prve četvrtfinalne utakmice će se igrati 27. i 28. marta, a revanši 3. i 4. aprila.

Finale u Mihnenu

Polufinalne utakmice su na rasporedu 17. i 18. aprila, dok se revanši igraju 24. i 25. aprila.

Finalna utakmica Lige prvaka će biti odigrana u subotu 19. maja na minhenskoj Areni.

ČETVRTFINALE – prvi susreti:

27 marta:

APOEL Nikozija – Real Madrid

Benfica – Chelsea

28. marta:

Marseille – Bayern Munchen

Milan – Barcelona

ČETVRTFINALE – uzvrati:

3. aprila:

Bayern Munchen – Marseille

Barcelona – Milan

4. aprila:

Real Madrid – APOEL Nikozija

Chelsea – Benfica

POLUFINALE – prve utakmice:

17. aprila:

Marseille – Bayern Munchen / APOEL Nikozija – Real Madrid

18. aprila:

Chelsea – Benfica / Barcelona – Milan

POLUFINALE – uzvrati:

24. aprila:

Barcelona – Milan / Chelsea – Benfica

25aprila:

APOEL Nikozija – Real Madrid / Marseille – Bayern Munchen

Barcelonu i Real, odnosno njihove raspoložene strijelce Lionela Messija i Cristiana Ronalda, svaki tim će željeti izbjeći.

Žestoke utakmice

Barca je prošle sezone osvojila četiri titule, a u dramatičnom polufinalu ovog takmičenja je eliminirala upravo “kraljeve”, kada je njihov trener Mourinho otjeran na tribine i suspendiran od vođenja tima u revanšu.

Ipak, deveterostruki prvaci kontinenta iz Madrida napredovali su u drugoj sezoni pod vodstvom portugalskog stručnjaka, koji bi mogao postati prvi trener koji je vodio tri različita kluba do osvajanja najprestižnijeg evropskog nogometnog takmičenja.

Mourinho je slavio 2004. godine sa Portom i s Interom šest godina kasnije, ali vlasniku Chelseaja Romanu Abramoviču nije mogao donijeti trofej tokom trogodišnjeg angažmana u Londonu.

Pod vodstvom Mourinha, italijanski Inter je savladao Chelsea u osmini finala prije dvije godine, a put Portugalca do trofeja bi opet mogao prolaziti kroz London, nakon što su veterani “plavaca” Didier Drogba, John Terry i Frank Lampard izborili pobjedu nad Napolijem nakon produžetaka u srijedu.

“Ljudi ne mogu razumjeti koliko ja volim Chelsea i znam da, ako budemo igrali protiv njih u četvrtfinalu ili polufinalu, to će biti žestoke utakmice. Volio bih da se susretnemo u finalu”, rekao je Mourinho, nakon što je njegov Real ukupnim rezultatom 5:2 eliminirao ruski CSKA iz Moskve.

Trijumf Chelseaja je osigurao Engleskoj da i dalje bude jedina država koja ima predstavnika u četvrtfinalu svake sezone od 1997. godine, od kada u ovom takmičenju mogu nastupati klubovi koji nisu prvaci svojih država.

Bayern će pokušati postati prvi tim koji će pokušati doći do finala i iskoristiti podršku domaće publike od 1984. godine, kada je Roma savladala Liverpool na svom Olimpicu u Evropskom kupu.

Balans snaga

Jedino su Real (1957) i Inter (1965) postali evropski prvaci na svojim stadionima.

Iako je ova sezona Lige prvaka bila relativno nepredvidiva, postavka u četvrtfinalu vraća balans snaga.

Šest timova zajedno je osvojilo 27 titula u 56 godina ovog takmičenja, dok je Chelsea bio veoma blizu 2008. godine da osvoji Ligu prvaka, kada je na penale izgubio od Manchester Uniteda u Moskvi.

Barcelona bi mogla postati prvi klub koji je uspio odbraniti trofej u posljednjih 20 godina od kako je takmičenje dobilo novo ime.

APOEL nudi svojevrsnu priču o Pepeljugi, kao prvi kiparski klub koji je izborio četvrtfinale, s godišnjim budžetom od 13 miliona dolara, što je manje od Mourinhove plate.

APOEL-ov godišnji budžet iznosi 13 miliona dolara, što je manje od Mourinhove plate.

Izvor: Agencije