Lozančić podnio ostavku na mjesto šefa SOA-e

Razrješenje Lozančića pokrenula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović navodeći kao razlog povrede Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu (Robert Ani? / Pixsell)

Dragan Lozančić podnio je zahtjev za razrješenjem s dužnosti ravanatelja hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), potvrđeno je Hini u ponedjeljak iz službenih izvora.

Za srijedu je na dnevnom redu sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost najavljeno imenovanje novog ravnatelja SOA-e, Daniela Markića, javlja agencija.

Da je Lozančić podnio ostavku potvrđeno je Hini i iz Ureda predsjednice Republike i iz Vlade Hrvatske, a ostavka je uslijedila je nakon što je prije tri mjeseca njegovo razrješenje zatražila predsjednica Republike Kolinde Grabar-Kitarović, a prije nešto više od mjesec dana svoj supotpis na tu odluku stavio je i premijer Orešković.

Za srijedu 4. svibnja, najavljena je sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na čijem se dnevnom redu nalazi i stavka “Imenovanje ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije”.

Orešković i Grabar-Kitarović predložili Daniela Markića

Razrješenje Lozančića pokrenula je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović početkom veljače zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, priopćeno je tada iz predsjedničina Ureda.

Predsjednica je također više puta navela da je izgubila povjerenje u šefa SOA-e Lozančića.

Supotpis premijera Oreškovića stigao je tek krajem ožujka jer se, kako je istaknuo, htio informirati i ne donositi  naglo svoju odluku.

Prijedlog za imenovanje novog ravnatelja SOA-e predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Orešković supotpisali su 25. ožujka te za ravnatelja predložili Daniela Markića.

Kako je tada zajednički priopćeno, sukladno proceduri njihov prijedlog je upućen na mišljenje Odboru Hrvatskog sabora nadležnom za nacionalnu sigurnost.

Izvor: Agencije‬‬‬‬