Lozana: Sirija mora ostati jedinstvena

Pored Lavrova i Kerrya u razgovorima učestvuju ministri vanjskih poslova Jordana, Turske, Egipta, Katara, Irana, Iraka i Saudijske Arabije (EPA)

U švicarskoj Lozani sastanak šefova diplomacija SAD-a, Rusije i sedam bliskoistočnih zemalja koje podržavaju zaraćene strane u sirijskom sukobu okončan je bez konkretnih rezultata.

Iz ruskog ministarstva vanjskih poslova saopštili su kako su se svi učesnici pregovora u Lozani usaglasili da bi Sirija trebala ostati cjelovita i sekularna zemlja te kako je potrebno da Sirijci sami odluče o svojoj sudbini kroz međusirijski dijalog. U saopštenju se navodi i da će se nastaviti operacije protiv skupina ISIL-a i bivšeg Al-Nusra fronta.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da su učesnici pregovora u Lozani razgovarali o nekoliko interesantnih ideja i da su se dogovorili da kontakti budu nastavljeni što je moguće prije. 

“Ima nekoliko ideja koje su danas razmatrane u ovom krugu koji predstavlja prilično uticajne zemlje, koje mogu da utiču na situaciju. Dogovorili smo se da nastavimo kontakte u narednim danima, s obzirom na neke dogovore koji bi mogli da pomognu da se unapredi rješavanje krize“, rekao je Lavrov. 

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu rekao je da nije postignut sporazum, ali da borba protiv ISIL-a u Siriji treba da se nastavi nezavisno od prekida vatre.

Neophodna saradnja i obnavljanje primirja

“Nezvanično smo razmijenili mišljenja o situaciji u Siriji, ali nikakav jasan sporazum o prekidu vatre nismo postigli. To, međutim, nije ni bilo predviđeno”, rekao je Cavusoglu nakon sastanka.

On je naveo da su se stavovi učesnika sastanka podijelili oko pitanja da li je potrebno prvo postići prekid vatre ili razdvojiti terorističke organizacije od umjerene opozicije.

Američki državni sekretar John Kerry također je ocijenio da je sastanak bio veoma konstruktivan rekavši da su ministri razgovarali o novim idejama za oživljavanje primirja u Siriji.

Uprkos tenzijama među stranama postignuta je saglasnost o neophodnosti nastavka saradnje i obnavljanja primirja, rekao je Kerry.

Kerry je iz Lozane otputovao u London gdje će se sastati s ministrima vanjskih poslova Velike Britanije, Njemačke i Francuske. Tema će ponovno biti rat u Siriji, odnosno zaustavljanje sukoba i smanjenje nasilja u toj zemlji.

U razgovorima su još učestvovali ministri vanjskih poslova Jordana, Egipta, Katara, Irana, Iraka i Saudijske Arabije.

Izvor: Agencije