Louvre istražuje izuzimanje Katara sa mape u muzeju Emirata

Izgradnja muzeja Louvre Abu Dhabi trajala je 10 godina, a otvoren je za javnost u novembru prošle godine (Reuters)

Pariški muzej Louvre pokrenuo je zvaničnu istragu zbog izvrtanja činjenica na mapi Zaljeva u njegovoj franšizi u Abu Dabiju, navode iz katarskog Nacionalnog komiteta za ljudska prava.

Mapu na kojoj nema države Katar objavili su kuratori muzeja Louvre Abu Dhabi prošlog mjeseca, što je izazvalo brojne kontraverze.

Muzejski zvaničnici kasnije su tu kartu zamijenili kartom Arapskog poluotoka i priznali “previd”.

Na drugoj mapi izgleda da je uklonjena granična demarkacija između Ujedinjenih Arapskih Emirata i omanske eksklave Musandam.

Napad na svjetsko kulturno naslijeđe

Predsjednik NHRC-a Ali bin Smaikh al-Marri, koji se u ponedjeljak susreo s upravom Louvrea u francuskoj prijestolnici, kazao je kako će ovo pitanje biti istaknuto tokom posjete francuskih zvaničnika UAE-u naredne sedmice.

“Agresija vlasti Abu Dabija na sjećanja, historiju i kulturu naroda regije i skandal u muzeju Louvre Abu Dhabi nisu samo napad na Katar, već na svjetsko kulturno naslijeđe”, napisao je Marri u seriji objava na društvenoj mreži Twitter.

“Ono što se desilo u skandalu Abu Dabi je pokušaj brisanja naroda i države Katar i korištenja umjetnosti kao načina rješavanja političkih sporova”.

Marri je pozvao upravu pariškog Louvrea da poduzme jake mjere protiv “političke eksploatacije” te da zaštite intelektualno i kulturno naslijeđe.

Ova kontraverza dešava se kako diplomatski regionalni spor ulazi u deveti mjesec.

‘Geografsko brisanje’

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat prekinuli su 5. juna prošle godine veze s Katarom, koga optužuju za podržavanje “terorizma”, a ove optužbe Doha kategorički odbacuje.

Dvije sporne mape izazvale su brojne reakcije na društvenim mrežama, gdje aktivisti optužuju muzej u Abu Dabiju da pokušava poremetiti geografiju Zaljeva.

Vašingtonski Institut Simon Henderson prijavio je katarsko izuzimanje sa regionalne mape.

“U odjelu za djecu novog muzeja Louvre u Abu Dabiju, karta južnog Zaljeva u potpunosti izostavlja katarski poluotok – ovo geografsko brisanje je vjerovatno mimo francuskog pristanka da Abu Dabi koristi ime Louvre”, navode iz instituta.

Kako se vidi na snimcima objavljenim na društvenim medijima, druga mapa pokazuje Musandam, eksklavu Omana na sjevernom vrhu poluotoka, kao dio UAE-a.

‘Izvrtanje mape kao mala nesreća’

Anwar Gargash, ministar vanjskih poslova UAE-a, nazvao je izvrtanje mape “malom nesrećom” i optužio one koji su to pokazali da “pokušavaju stvoriti nepotrebne kontraverze”.

Izgradnja muzeja Louvre Abu Dhabi trajala je 10 godina, a otvoren je za javnost u novembru prošle godine.

Veliki projekat, vrijedan milijardu dolara, inaugurirao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Izvor: Al Jazeera