Oglasi

Louisville plaća 12 miliona dolara porodici ubijene Afroamerikanke

Beonna Taylor ubijena je prilikom upada policije u njen stan u martu ove godine.
Pucnjava u Louisvilleu izazvala je višemjesečne proteste u gradu, kao i pozive da se policajci optuže za ubistvoEPA

Američki grad Louisville, u saveznoj državu Kentucky, platit će dvanaest miliona dolara odštete porodici Breonne Taylor, Afroamerikanke koju su policajci ubili prilikom upada u njen stan u martu, kako bi izbjegao tužbu, objavio je gradonačelnik Greg Fischer.

Nagodbu će pratiti reforme policije Louisvillea, koje će sadržavati preporuku da komandiri policije trebaju odobriti naloge za pretres prije nego što oni dođu do sudija, objavio je Fischer na konferenciji za medije, na kojoj su bili i članovi porodice Taylor.

„Duboko mi je žao zbog Beonnine smrti. Moja administracija neće čekati da krene naprijed sa potrebnim reformama kako bismo spriječili da se tragedije poput ove ikada ponove“, rekao je Fischer.

Nije pronađeno ništa

Pucnjava u Louisvilleu izazvala je višemjesečne proteste u gradu, kao i pozive da se policajci optuže za ubistvo.

Policijski upad istražuje državni tužilac Daniel Cameron.

U tužbi, koju je u aprilu podnijela Beonnina majka Tamika Palmer, tvrdi se da je policija iskoristila procurjele informacije kako bi dobila nalog za „upad bez kucanja“ u potrazi a narkoticima.

Taylor je u toj akciji pogođena s nekoliko metaka, a policija u njenom stanu nije našla ništa.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.