Loše vrijeme za nove automobile

Proizvođači luksuznih modela, koji se prodaju po prosječnoj cijeni od milion do tri miliona eura, poput Ferrarija, ne osjećaju krizu (AFP)

Prodaja novih automobila u Evropi u prva dva mjeseca 2013. godine lošija je nego što se predviđalo, a bolja vremena se očekuju tek za nekoliko godina.

Predstavnici autoindustrije koji su se okupili u švicarskoj Ženevi, gdje će 7. marta biti otvoren 83. Sajam automobila, ocijenili su da je dužnička kriza u eurozoni ostavila posljedice na evropsko automobilsko tržište.

Predsjednik uprave BMW-a Norbert Reithofer izjavio je za za agenciju AFP kako poboljšanje situacije na evropskom tržištu automobila očekuje tek za pet godina, imajući u vidu posljedice ekonomske krize, kao i posljedice oštrih mjera štednje koje su posebno pogodile države južne Evrope.

Loš početak godine

Prodaja novih automobila prošle godine u 27 država EU-a opala je za osam procenata, a bolja situacija se ne očekuje ni u 2013., čemu idu u prilog podaci iz prva dva mjeseca ove godine.

U Njemačkoj je u februaru prodato 200.000 automobila manje, što je pad od 10,5 posto u odnosu na isti mjesec prije godinu dana.

U Francuskoj je prodaja u februaru smanjena za 12,1posto 15. mjesec zaredom, što je znak strukturne krize tržišta, u Italiji je prodaja pala za 17,4, a u Španiji za 9,8 procenata.

Japanska kompanija za proizvodnju guma Bridgestone najavljuje otpuštanje 950 zaposlenih zbog pada prodaje.

Poslije lošeg početka godine, analitičari finansijske organizacije Morgan Stanley snizili su u utorak raniju prognozu o padu prodaje na evropskom automobilskom tržištu sa četiri na šest posto.

„Evropsko tržište je oduvijek bilo komplicirano“, izjavio je direktor prodaje Volkswagena Christian Klinger.

Luksuzni modeli

Predstavnici francuske kompanije PSA Peugeot Citroen potvrdili su svoju prognozu o padu prodaje od tri do pet posto za 2013. godinu.

Analitičari ocjenjuju da se kriza, koja je pogodila Italiju i Španiju, počinje osjećati i na sjeveru kontinenta.

Američka kompanija Ford, koja je predviđala gubitak od dvije milijarde američkih dolara u ovoj godini, očekuje da će prodaja u prvih šest mjeseci biti lošija nego što se očekivalo, sudeći prema trenutnoj situaciji.

Predstavnici Forda, koji je već zatvorio tri fabrike u Evropi, smatraju da će vraćanje proizvodnje u Evropi na nivo prije krize biti moguće za četiri do pet godina.

Međutim, proizvođači luksuznih modela, koji se prodaju po prosječnoj cijeni od milion do tri miliona eura, poput McLarena, Ferrarija i Lamborghinija, ne osjećaju krizu.

Izvor: Agencije