Merkel obećala vratiti povjerenje građana

Stranačke kolege su Seehoferu indirektno preporučile da prepusti vodeću poziciju u stranci nekom drugom (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je vratiti povjerenje glasača nakon što su razmirice unutar njezine koalicije utjecale na izborne poraze u Bavarskoj, prenosi AFP.

U osvrtu na turbulentnih godinu dana od općih izbora 2017. godine, nakon kojih su uslijedili teški koalicijski pregovori uz oštre prepirke oko imigracije, kancelarka Merkel je priznala kako je “mnogo povjerenja izgubljeno”.

Naglasila je kako se očekuje da će njezina Kršćansko-demokratska unija (CDU) i sestrinska bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU) “djelovati na jedinstven način”, ukazujući na nesuglasice sa CSU-ovim ministrom unutarnjih poslova Horstom Seehoferom.

Njezini koalicijski partneri CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) pretrpjeli su na izborima u Bavarskoj održanim u nedjelju velike gubitke, zbog čega je Merkel zaključila da “kao kancelarka mora učiniti više kako bi osigurala povjerenje”.

Na vlasti gotovo 60 godina

Vladajuće su stranke bile šokirane rezultatima regionalnih izbora na kojima je CSU pao na 37 posto, izgubivši apsolutnu većinu u Bavarskoj kojom su vladali još od ‘60-ih godina prošlog stoljeća.

Socijaldemokratska stranka Njemačke pala je na 9,7 posto, čime je prepolovila svoju potporu i dosegla najgori izborni rezultat ikad na regionalnim izborima.

Na izborima su profitirali Zeleni (17,5 posto), Slobodni birači (11,6 posto), ali Alternativa za Njemačku (10,2) posto. Slobodni demokrati su dobili 5,1 posto glasova, pa su tako ponovno uspjeli ući u pokrajinski Parlament.

Poziv na kadrovske promjene

Izlaznost na izborima je bila daleko veća nego prije pet godina.

Sada je ona iznosila 72,4 posto, dok je 2013. godine iznosila 63,6 posto.

Bivši šef CSU-a Erwin Huber je nasljedniku Horstu Seehoferu neizravno preporučio da prepusti to mjesto nekom drugom.

Huber je isto to uradio nakon izbora 2008. godine, kada je CSU, također, izgubio apsolutnu većinu.

Političar CSU-a i premijer pokrajine Schleswig-Holstein Daniel Guenther je nakon poraza zatražio drastične promjene u ponašanju političara te stranke i predložio kadrovske promjene.

Izvor: Agencije