Los Angeles: Biskup odstupio zbog optužbi za spolno zlostavljanje

Papa Franjo pozvao je članove katoličkih biskupskih konferencija na skup posvećen krizi spolnog zlostavljanja (EPA)

Papa Franjo prihvatio je ostavku biskupa iz Los Angelesa optuženog za seksualno zlostavljanje maloljetnika, objavio je u srijedu Vatikan o tom najnovijem slučaju nedoličnog ponašanja svećenika koje trese američku Katoličku crkvu.

Prema kratkom saopćenju, Alexander Salazar (69) odstupio je s mjesta pomoćnog biskupa u Los Angelesu. Vatikan je novinarima podijelio i pismo nadbiskupa Los Angelesa Josea Gomeza o Salazarovom slučaju.

Katolička crkva još se oporavlja od izvještaja velike porote po kojem je 301 svećenik u saveznoj državi Pennsylvaniji spolno zlostavljao maloljetnike u razdoblju od 70 godina.

U februaru će se u Vatikanu održati veliki sastanak o globalnoj krizi seksualnog zlostavljanja.

Gomez je u svom pismu vjernicima rekao kako je 2005., godinu dana nakon što je Salazar postao biskup, nadbiskupija znala za optužbe za “neprimjerene odnose s maloljetnicima” za koje je Salazar optužen 1990-tih kada je bio župnik.

Policijska istraga

Policija je pokrenula istragu, no okružni tužitelj nije ga optužio, kazao je Gomez u pismu, dodavši kako je Salazar, porijeklom iz Kostarike, “uporno negirao bilo kakvo zlodjelo”.

Nezavisni odbor nadbiskupije proglasio je optužbe “vjerodostojnima” i o tome informirao Vatikan. Nadbiskup u pismu ne objašnjava zašto je proces između prvih optužbi i ostavke trajao 13 godina.

U pismu se navodi da se Salazarovo ime ponovno pojavilo nakon što je Gomez postao nadbiskup 2011. i naredio pregled prethodnih optužbi za zlostavljanje.

Gomezov prethodnik, kardinal Roger Mahoney slučaj je poslao Kongregaciji za nauk vjere (CDF) koja istražuje slučajeve zlostavljanja, stoji u pismu.

CDF je “dozvolio biskupu Salazaru da ostane u službi uz određene mjere opreza koje je poštivao”. Ne navodi se koji su bili uvjeti niti zašto mu je dopušten povratak u službu.

Skup o spolnom zlostavljanju

Benedikt XVI. bio je papa od 2005. do 2013. kada je podnio ostavku.

Papa Franjo pozvao je članove oko 110 nacionalnih katoličkih biskupskih konferencija i desetke stručnjaka i vođa vjerskih redova u Vatikan 21. do 24. februara na skup posvećen krizi spolnog zlostavljanja.

Žrtve se nadaju da će sastanak pridonijeti stvaranju jasnih pravila kako bi i biskupi odgovarali za prikrivanje ili loše rješavanje slučajeva zlostavljanja.

Izvor: Agencije