Londonski sud nenadležan u tužbi protiv SPC-a zbog pedofilije

Nijedna strana nije željela komentirati odluku suda jer slijedi žalbeni proces u vezi s naplatom sudskih troškova (Al Jazeera)

Visoki sud pravde u Londonu proglasio se nenadležnim u tužbi šest tužilaca protiv Srpske pravoslavne crkve (CPC) zbog pedofilije i seksualnog zlostavljanja, čime je tužba i zvanično odbijena, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Žana Kovačević.

Sud je u obrazloženju naveo da su podnosioci tužbe napravili proceduralne propuste. No, i da ih nisu napravili, dodaju, englesko pravo ne poznaje institut univerzalne nadležnosti u građanskim parnicama.

Kako je pojašnjeno, radnje navedene u tužbi nisu počinjene na teritoriji Engleske i Velsa, niti žrtve i navodni počinioci imaju veze s tom teritorijom.

Sud je prihvatio argument odbrane da su eparhije SPC-a ekonomski i pravno autonomne u odnosu na Patrijaršiju u Beogradu.

Nijedna strana nije željela komentirati tu odluku suda jer slijedi žalbeni proces u vezi s naplatom sudskih troškova.

Svjedočenje đakona Jovanovića

Jedan od šest tužilaca pred Visokim sudom pravde u Londonu bio je i bivši đakon Bojan Jovanović, koji je, kako tvrdi, bio žrtva seksualnog zlostavljanja penzionisanog vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavende.

Srpska pravoslavna crkva istraživala je navode Jovanovića, koji je svjedočio i pred Arhijerejskim sinodom o vlastitom iskustvu, ali i o slučajevima pedofilije za koje je saznao dok je boravio u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.

Kačavenda je nakon toga penzionisan, kako je saopćeno, iz zdravstvenih razloga, ali nikad nije krivično odgovarao.

Pred Opštinskim sudom u Nišu 2006. vođen je krivični postupak protiv vladike Eparhije vranjske Pahomija. Optužen je za seksualno zlostavljanje četiri dječaka, ali ga je sud u dva predmeta oslobodio zbog nedostatka dokaza, a u druga dva nastupila je zastara.

Utjecaj SPC-a na pravosuđe

Upravo je to bio razlog da se Jovanović i još pet tužilaca obrate Visokom sudu pravde u Londonu tužbom, kaže njihov pravni zastupnik pred tim sudom Mladen Kesar.

“Žrtve su pokušale da ostvare tako nešto u matičnim zemljama, ali je očigledno da je uticaj SPC-a na pravosuđe toliki da je svaki takav pokušaj propao. Većina njih su primali pretnje ili, kada su pokušali da pokrenu postupak, ti slučajevi su toliko odugovlačeni da su zastareli ili onemogućeni drugim metodama. Počinioci su razni – vladika Kačavenda je uključen u to, pokojni vladika Lukijan i dva sveštenika koji, koliko znam, aktivno služe u Srbiji”, kaže Kesar.

SPC osporava nadležnost suda u Londonu jer, kako tvrde, veza ne postoji jer “nijedno od krivičnih djela iz tužbe nije počinjeno na teritoriji Velike Britanije”.

Predstavnici SPC-a u Londonu, s kojima je Al Jazeera kontaktirala, nisu željeli ni na koji način komentirati tu tužbu iako su potvrdili da su upoznati s njom.

Izvor: Al Jazeera