Londonski istraživački centar: Assadov režim lažira epidemiološku sliku u Siriji

Autori izvještaja tvrde da je moguće da je u Damasku od posljedica zaraze korona virusom umrlo 4.340 ljudi (EPA)

Britanski istraživački centar objavio je izvještaj u kojem se režim Bashara al-Assada optužuje za prikrivanje informacija o broju zaraženih korona virusom i broj umrlih od posljedica zaraze u ratom zahvaćenoj Siriji, javlja Anadolija.

Centar za globalnu analizu zaraznih bolesti pri londonskom Imperial Koledžu objavio je izvještaj u kojem se navodi kako Assadova režimska administracija prijavljuje svega 1,25 posto potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom u Damasku, odnosno da objavljuje samo jedan od 80 slučajeva.

Prema istraživanju koje su proveli, autori izvještaja tvrde da je moguće da je u Damasku od posljedica zaraze korona virusom umrlo 4.340 ljudi.

Lažiranje podataka

U izvještaju se navodi da Assadov režim na sličan način lažira epidemiološku sliku i u drugim regijama ratom zahvaćene Sirije.

Izvještaj je sačinjen na bazi podataka, izvještaja i svjedočenja ljekara i zdravstvenih radnika u bolnicama u Damasku, kao i na bazi analize porasta broja umrlih i popunjenosti bolničkih kapaciteta tokom jula i augusta.

Assadov režim saopćio je da je na području pod njegovom kontrolom dosad potvrđeno 3.614 slučajeva zaraze korona virusom, a da je od posljedica zaraze umrlo 160 osoba.

Izvor: Agencije