London želi sporazum o slobodnoj trgovini nakon Brexita

David Davis, Michel Barnier, Brexit, Velika Britanija, EU
Evropska unija razmatra sporazum o slobodnoj trgovini s Velikoj Britanijom koji bi bio sličan onome dogovorenom s Kanadom (Reuters)

Velika Britanija namjerava postići sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini s Evropskom unijom i želi da on bude potpisan ubrzo nakon Brexita 2019. godine, izjavio je ministar za Brexit David Davis.

Nakon postizanja inicijalnog sporazuma u petak o prelasku pregovora o Brexitu u drugu fazu, premijerka Theresa May želi početi razmatrati buduće veze s EU-om, a posebno sporazum o trgovini kako bi pokušala ponuditi veću sigurnost poslovnim ljudima.

Međutim, uprkos uvjerenom Davisovom tonu glasa, dužnosnici EU-a rekli su da će pokrenuti pregovore o pravno obavezujućem sporazumu tek nakon što Velika Britanija napusti Uniju i postane “treća zemlja”, navodi se u nacrtu pregovaračkih smjernica.

“To nije tako komplicirano, vraćamo se na tačku usklađenosti… Počinjemo s punom usklađenošću, počinjemo s potpunim poklapanjem kako bi to zatim mogli razraditi”, rekao je Davis za britanske medije, prenosi Reuters.

‘Kanada plus plus plus’

“Radi se o tome kako ćemo prevladati razlike kako one ne bi potkopale pristup tržištu”, kazao je on, opisujući svoj poželjan sporazum kao “Kanada plus plus plus”.

Davis je rekao kako Velika Britanija neće platiti EU račun za Brexit u iznosu od 40 do 45 milijarda eura ako ne postigne trgovinski sporazum s Briselom, navodi AFP.

“Ne bude li dogovora, nećemo platiti”, istakao je, dodavši ipak da se mogućnost da London napusti EU bez trgovinskog dogovora “radikalno smanjila”.

Unija razmatra sporazum o slobodnoj trgovini s Velikoj Britanijom nakon Brexita koji bi bio sličan onome dogovorenom s Kanadom prošle godine.

Međutim, britanska privreda je gotovo dvostruko veća od kanadske i britanski dužnosnici su izjavili da njihova sadašnja usklađenost sa standardima EU-a i puno bliže trgovinske veze daju prostor za čak i dublje odnose.

Izvor: Agencije