Oglasi

London traži detalje o sirijskoj opoziciji

Da bi Britanija priznala novi ujedinjeni opozicioni blok, mora znati koga će imenovati na funkcije i hoće li uključiti Kurde.
William Hague i Muoaz al-Khatib u Londonu trebaju razgovarati o formalnom priznanju koalicijeAFP/Getty

Velikoj Britaniji je potrebno više detalja o novoj opoziconoj Sirijskoj nacionalnoj koaliciji da bi je formalno priznala, izjavio je u petak britanski šef diplomatije William Hague uoči razgovora sa njenim predstavnicima.

Koalicija je formirana u nedjelju u Dohi, u pokušaju da se ujedine sirijske opozicione grupe i povećaju njihove šanse da obezbijede međunarodno priznanje i oružje.

Francuska i Sjedinjene Američke Države prve su zapadne zemlje koje su priznale koaliciju kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda, koju predvodi Muoaz al-Khatib, a koji bi, zajedno sa drugim sirijskim opozicionim zvaničnicima, trebao razgovarati sa Hagueom u Londonu.

Britanija ne mijenja stav

"Mi bismo voljeli da budemo u poziciji da ih priznamo kao jedine legitimne predstavnike sirijskog naroda, ali želim da čujem više o njihovim planovima, o tome koga će imenovati na određene funkcije, o tome da li će Kurdi biti uključeni, koliku podršku imaju unutar Sirije", izjavio je Hague za BBC.

On je rekao da će možda moći donijeti odluku o priznavanju Koalicije "narednih dana".

Predsjednik Francuske Francois Hollande razgovarat će sa predstavnicima koalicije u subotu u Parizu.

Hague je rekao da je britansko Vijeće za nacionalnu sigurnost, koje je u četvrtak održalo sastanak, razmotrilo pružanje vojne pomoći Sirijskojnacionalnoj koaliciji, ali da Britanija nije promijenila svoj stav i da će nastaviti pružati samo pomoć u vidu neubojitih sredstava.

Izvori: Al Jazeera i agencije