London se ne predaje u pregovorima o Brexitu

Prkosnu poruku premijerke Therese May su pozdravili britanski mediji, koji su ranije govorili o njenom 'poniženju' (EPA)

Velika Britanija je poručila da se neće “predati” u pregovorima o Brexitu te je pozvala partnere iz Evropske unije da se snažnije angažiraju oko britanskih prijedloga nakon što su Pariz i Berlin sugerirali da idući potez treba doći iz Londona.

Britanska premijerka Theresa May je zatražila nove prijedloge i “poštovanje” od čelnika EU-a, poručivši nakon samita u Salzburgu da su razgovori došli do slijepe ulice, što je u subotu ponovio i njen ministar vanjskih poslova.

May je u petak, nakon hladne reakcije na neformalnom evropskom samitu na njen “chequers” plan, saopćila kako “nije prihvatljivo” da evropski čelnici odbiju njene ideje bez predlaganja alternativa u “ovako kasnoj fazi pregovora”.

Evropski partneri ne žele popustiti

“Ako EU misli da će odbijanjem svakog prijedloga Londona učiniti da na kraju kapituliramo i završimo kao Norveška ili ostanemo u EU … onda su veoma pogrešno procijenili britanski narod”, rekao je u subotu ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

“Možda smo pristojni, ali imamo svoju granicu, pa se oni trebaju ozbiljno angažirati.”

Prkosnu poruku premijerke su pozdravili britanski mediji, koji su nakon samita u Salzburgu govorili o njenom “poniženju”.

No, čini se kako ni evropski partneri nemaju namjeru popustiti.

Evropski čelnici i May su rekli kako žele postići sporazum u oktobru, kako bi mogao biti finaliziran do novembra.

London je kao datum izlaska iz Unije odredio 29. mart iduće godine, što znači da sporazum o Brexitu mora biti postignut do novembra, jer ga nakon tog perioda moraju ratificirati britanski i Evropski parlament, upozorio je sredinom septembra Michel Barnier, glavni pregovarač Brisela o britanskom izlasku iz EU-a.

Francuska ministrica za evropska pitanja Nathalie Loiseau je poručila kako Francuska i dalje vjeruje da je moguć dobar sporazum, no da se treba pripremiti i za izostanak dogovora.

‘Okrivljavanje Unije je nepravedno’

May je u petak naglasila kako je i to bolje od lošeg dogovora.

Britanska odluka o izlasku “ne može dovesti do propadanja EU-a”, istakla je Loiseau.

“To je poruka koju pokušavamo već mjesecima poslati našim britanskim kolegama, koji su možda mislili da ćemo reći ‘da’ na bilo kakav sporazum koji smisle.”

Zamjenik njemačkog ministra vanjskih poslova Michael Roth u subotu je kazao kako preostalih 27 članica EU-a pokušavaju postići razumna rješenja.

“Okrivljavanje EU-a je nepravedno. Ne možemo rješavati probleme koji će nastati na Otoku zbog Brexita”, napisao je on na Twitteru.

Izvor: Agencije