Oglasi

London: Pristalica ISIL-a okrivljen za pokušaj regrutacije stotina djece

Umar Haque je djeci pokazivao videosnimke odrubljivanja glava i tjerao ih da ponovno odigravaju napade na London.
Vjeruje se da je Haqua inspirirao napad u martu prošle godine u kojem je Khalid Masood zabio iznajmljeni automobil na pješake na Westminsterskom mostuEPA

Pristalica grupe Islamska država Irak i Levant proglašen je krivim na sudu u Velikoj Britaniji, jer je pokušavao regrutirati svoje učenike u "vojsku" boraca koji su trebali izvesti niz napada širom Londona.

Umar Haque (25) je djeci pokazivao videosnimke odrubljivanja glava i drugu nasilnu propagandu, tjerao ih je da ponovno odigravaju smrtonosne napade na britansku prijestolnicu i da glume napade na policiju, prenose agencije.

"Njegov plan je bio stvoriti vojsku djece koja će pomagati u nizu terorističkih napada u Londonu", otkrio je Dean Hayon, šef protivterorističkog odjela londonske policije. 

"Pokušao je i vjerujemo da je uspio u radikaliziranju osjetljive djece u dobi od 11 do 14 godina."

Svjedočila djeca

Iako nije bio kvalificiran za tu poziciju, policija je otkrila kako je Haque koristio krinku učenja o islamu u maloj školi u sklopu medrese povezane s džamijom Ripple Road u istočnom Londonu kako bi regrutirao oko 110 maloljetnika u redove boraca. 

Od tog broja 35 djece je danas pod dugotrajnim mjerama zaštite koje uključuju socijalne službe i druge institucije. Šestero djece iz te grupe svjedočilo je na Haqueovom suđenju o tome kako ih je učio da je borba dobra i tjerao ih da rade sklekove kako bi se osnažili.

Haque ih je namjeravao koristiti u napadu na Big Ben, na vojnike iz Kraljevske garde, veliki trgovački centar, banke i sjedišta medija, rekli su tužitelji.

Vjeruje se da se Haque "radikalizirao" sam, putem interneta, a inspirirao ga je napad u martu prošle godine u kojem je Khalid Masood zabio iznajmljeni automobil na pješake na londonskom Westminsterskom mostu, ubivši četvero, nakon čega je nožem ubio i policajca ispred britanskog parlamenta. Kazna će mu biti određena kasnije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.