London priprema sankcije bjeloruskim zvaničnicima

Velika Britanija ne priznaje namještene izbore u Bjelorusiji, poručio je Dominc Raab (EPA)

Velika Britanija, u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadom, priprema sankcije usmjerene na odgovorne za represiju na protestima zbog spornog reizbora bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, izjavio je u četvrtak britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

London se želi pridružiti sankcijama Evropske unije, ali su one blokirane zato što nisu jednoglasno usvojene, prenosi Beta.

Raab je zbog tog kašnjenja naložio nadležnim službama da “pripreme sankcije usmjerene na odgovorne za teška kršenja ljudskih prava”.

“Koordiniramo se sa SAD-om i Kanadom kako bismo hitno pripremili odgovarajuće liste”, rekao je britanski ministar u Parlamentu i ponovio da Velika Britanija “ne priznaje namještene izbore” u Bjelorusiji.

Rezolucija EP-a protiv Lukašenka

Lukašenko je u srijedu položio zakletvu za novi, šesti predsjednički mandat, uprkos protestima i zahtjevima da se povuče poslije 26-godišnje vladavine.

Visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell izjavio je da EU odbija priznati Lukašenka za predsjednika Bjelorusije.

Evropski parlament je prošle sedmice usvojio rezoluciju kojom je odbacio zvanične rezultate augustovskih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji i naveo da Lukašenka neće smatrati legitimnim predsjednikom nakon što počne novi mandat.

Izvor: Agencije