London pozvao Poljake da ostanu nakon Brexita

Od 65,2 miliona stanovnika Velike Britanije, najmanje 6,2 miliona nisu Britanci (EPA)

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson poručio je Poljacima koji žive i rade u Velikoj Britaniji da mogu ostati u toj državi nakon Brexita.

“Želim ponoviti ključnu poruku za milijun Poljaka u našoj zemlji: Ovdje ste da bi ostali. Dobrodošli ste”, rekao je Johnson na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s poljskim ministrom vanjskih poslova Witoldom Waszczkowskim.

Što će biti s državljanima Europske unije koji žive i rade u Britaniji, uključujući milijun Poljaka, jedno je od najtežih pitanja u pregovorima Londona i Bruxellesa o uvjetima izlaska Britanije iz EU-a.

Problem zapošljavanja domaćeg stanovništva

Ranije su britanske kompanije koje se oslanjaju na radnike iz EU upozorile su na “katastrofalne” posljedice prijedloga plana za smanjivanje broja nekvalificiranih radnika migranata na dan kada Britanija napusti Uniju.

Prema prijedlogu plana do kojeg je došao The Guardian, kompanije bi morale upošljavati lokalno stanovništvo, osim ako dokažu “ekonomsku potrebu” za zapošljavanjem građana iz EU.

Te tvrtke bi se, ukoliko zaposle nekvalificirane radnike iz EU, svejedno mogle suočiti s porezom na prekvalificiranje kako bi se poboljšalo osposobljavanje britanskih radnika.

 

Izvor: Agencije