London ogorčen zbog nestanka Jamala Khashoggija

London
Više od 300.000 radnih mjesta bit će ugroženo u Velikoj Britaniji te još približno 400.000 u drugim evropskim zemljama (EPA)

London s posebnim interesom prati razvoj dešavanja u slučaju nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija. Velika Britanija, koja je prije nekoliko mjeseci doživjela zastrašujući incident, koji je gotovo koštao života bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke na svojoj teritoriji, smatra kako je potrebno pod hitno stati ukraj ovim interkontinentalnim zločinima, a pogotovo onima iza kojih stoje države sa svojim organima.

Posmatrači smatraju da je zbog toga i razumljiv oštar ton koji je koristio britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt prilikom osuđivanja nestanka novinara Khashoggija, čija je sudbina nepoznata još od kako je ušao u konzulat svoje države u Istanbulu 2. oktobra. Turski sigurnosni izvori smatraju vjerovatnim da je saudijski novinar ubijen u konzulatu.

Britanski novinar David Aaronovitch smatra da Velika Britanija treba zadati bolan udarac Saudijskoj Arabiji ako se dokaže da je umiješana u atentat na Khashoggija, po uzoru na britanski odgovor Moskvi nakon upletenosti u pokušaj atentata na agenta Skripalja u martu, prema njegovim riječima.

‘Ubijeni zbog svojih stavova’

Aaronovitch je pozvao u svom članku u novinama Times u četvrtak na žestok odgovor Saudijskoj Arabiji. Kaže da tragovi i dokazi koje je objavila turska sigurnosna služba ukazuju da postoji velika vjerovatnoća da je slučaj koji se desio saudijskom novinaru sličan pokušaju atentata na Skripalja.

Ovaj britanski novinar pojašnjava da bi se primjeren odgovor trebao ticati prodaje britanskog oružja Rijadu i nametanja finansijskih sankcija istaknutim ličnostima u Saudijskoj Arabiji. Ovakve odlučujuće mjere su neophodne, smatra on, “ako želimo svijet u kojem novinari i disidenti ne nestaju, niti bivaju ubijeni zbog svojih stavova”.

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor saudijskog ambasadora u Londonu, izrazivši mu svoje strahove u vezi s ovim slučajem. Pored toga što je Velika Britanija osjetljiva na atentate, britanski mediji i javnost vrše pritisak na vladu da sazna istinu o onome što se dogodilo.

Protiv isporuke britanskog oružja Rijadu

U ovom kontekstu, ministar Hunt je uputio prikrivenu prijetnju Rijadu, kada je srijedu izjavio da će, potvrdi li se tačnost izvještaja o okolnostima Khashoggijeve smrti, Velika Britanija situaciju smatrati “ozbiljnom”. “Prijateljstva ovise o zajedničkim vrijednostima”, upozorio je Hunt Saudijsku Arabiju, nakon razgovora s ambasadorom ove zemlje o nestanku novinara.

Ovakvo britansko saopćenje uslijedilo je nakon što je novinska agencija Reuters prenijela riječi saudijskog izvora da britanska obavještajna služba vjeruje kako je postojao pokušaj da se Khashoggi drogira u saudijskom konzulatu, koji je okončan predoziranjem.

U svjetlu demonstracija koje u Velikoj Britaniji kontinuirano traju već mjesecima protiv stalne isporuke britanskog oružja Rijadu, pritisak na vladu da preispita svoje odnose s Rijadom bit će znatno povećan u slučaju da se dokaže umiješanost Saudijske Arabije u atentat na Khashoggija.

Represije nad slobodom izražavanja

Rebecca Vincent, šefica britanskog ureda Reporteri bez granica, izjavila je za Al Jazeeru da je atentat, ako se potvrdi, zločin koji se ne može oprostiti saudijskim vlastima. Apelirala je na britanske vlasti da izvrše pritisak na Rijad da otkrije Khashoggijevu sudbinu.

Vincent je naglasila kako je potrebno izvršiti pritisak na međunarodnu zajednicu i zemlje koje vjeruju u slobodu da rade na procesuiranju Saudijske Arabije kako bi se otkrila sudbina Khashaggija i provela nezavisna istraga. Pohvalila je izjave britanskog ministra vanjskih poslova o vrijednostima koje zagovara Velika Britanija.

Sa svoje strane, Chris Nineham iz Koalicije zaustavite rat kaže da je neprihvatljivo to što se sakriva sudbina novinara Khashoggija. On je za Al Jazeeru rekao kako vjeruje da se radi o unaprijed isplaniranom incidentu. Saudijci, prema njegovom mišljenju, odavno provode politiku represije nad slobodom izražavanja, kidnapiranja i atentata protiv svojih protivnika.

Izvor: Al Jazeera