Oglasi

London: Najviše ubistava u proteklih 10 godina

Između januara i novembra 2018. u britanskoj metropoli je počinjeno 131 ubistvo.
Gradsko vijeće je zatražilo od gradonačelnika Sadiqa Khana da preduzme drastične mjere Reuters

Broj ubistava u Londonu 2018. godine je dostigao najviši nivo u posljednjih 10 godina, objavila je u četvrtak londonska policija, prenosi Hina.

Između januara i novembra 2018. počinjeno je 131 ubistvo, najviše od 2009. godine (130 ubistava), osim 2017. kad je ubijeno 135 osoba, od kojih 14 u terorističkim napadima.

Malo više od trećine žrtava ubistava u 2018. su imale između 16 i 24 godine.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan je utemeljio tijelo zaduženo za smanjenje nasilja (VRU) kako bi medicinsko osoblje, policija i lokalna vijeća usmjerili napore na mlade, siromašne i isključene i smanjili opasnost povezivanja mladih s kriminalom.

Povećanje budžeta za policiju

Za taj program je početno određeno 500.000 funti.

Gradsko vijeće je zatražilo od Khana da poduzme drastične mjere s ciljem smanjenja nasilja, dok gradonačelnik upozorava da je vlada za borbu protiv kriminala odredila nedovoljan iznos.

U četvrtak je ministar unutrašnjih poslova Sajid Javid najavio veliko povećanje budžeta za policiju u odnosu na 2010 i objasnio da će 2019./2020. iznositi 14 milijardi, a finansirat će se iz lokalnih poreza.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.