London: Mogućnost globalnih sankcija Saudijskoj Arabiji

London, kao finansijski centar, iznenađujuće je pogođen planiranim izlaskom iz Evropske unije (Ilustracija)

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije saopštilo je da sagledava mogućnost globalnog režima sankcija Saudijskoj Arabiji u vezi s ubistvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija, javlja Anadolija.

„S našim partnerima iz Evropske unije istražujemo mogućnost globalnog režima sankcija za takvo brutalno kršenje ljudskih prava“, naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Dodaje se kako je veoma važno utvrditi odgovornost za ubistvo saudijskog novinara.

„Velika Britanija jasno poručuje da je potrebno utvrditi odgovornost za užasno ubistvo novinara Jamala Khashoggija. Postupci koje Britanija i naši saveznici poduzmu zavisit će od dvije stvari – prva je vjerodostojnost konačnog objašnjenja koje ponudi Saudijska Arabija, a potom i naše uvjerenje da takva užasna epizoda ne može, i neće biti ponovljena“, navodi se u saopštenju.

Akcent na potrazi za posmrtnim ostacima

Na kraju se još dodaje da će zvanični London čekati konačne rezultate istrage kako bi donio konačnu odluku.

Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

Izvor: Agencije