London: Likvidirati Britance u redovima ISIL-a

Još je 270 osoba s britansklim pasošem ostalo na Bliskom istoku (EPA)

Britanski građani koji se bore za organizaciju Islamska država Irak i Levant (ISIL) moraju biti locirani i likvidirani i ne smije im se dopustiti povratak u zemlju, rekao je novi britanski ministar odbrane Gavin Williamson za Daily Mail, prenosi France-Presse.

“Jednostavno, moje je stajalište da mrtav terorist ne može nauditi Velikoj Britaniji”, rekao je za tabloid.

“Moramo učiniti sve kako bismo oslabili i otklonili tu prijetnju”, dodao je.

Broj osoba s britanskim pasošem koje se bore u Iraku i u Siriji procjenjuje se na približno 800, među kojima je 130 ubijeno, približno 400 ih se vratilo, a 270-ak ostalo na Bliskom istoku.

O tom se pitanju uveliko raspravljalo 2014. kada se britanski građanin Mohammed Emwazi, poznat kao Jihad John, pojavio na ISIL-ovoj propagandnoj videosnimci odrubljivanja glave stanovitom broju zarobljenika.

Potraga za borcima ISIL-a

Gavin Williamson, koji je prošlog mjeseca postao ministar odbrane nakon što je Michael Fallon podnio ostavku zbog optužbi za nedolično ponašanje prema ženama, također je najavio potragu za borcima koji su pobjegli u druge zemlje te istaknuo da će im biti zabranjen povratak u Veliku Britaniju.

“Učinite sve kako nijedno mjesto za njih ne bi bilo sigurno, da ne mogu ići u druge zemlje širiti svoju mržnju i kulturu smrti”, rekao je za Daily Mail.

S novinarom lista razgovarao je nekoliko sati nakon što su dvojica muškaraca izvedena pred londonski sud pod optužbom za planiranje napada i ubistvo britanske premijerke Therese May. 

Izvor: Agencije