Oglasi

London i Brisel nadomak prelaska u drugu fazu Brexita

Pregovori o sporazumu o razdruživanju, koji prethode pregovorima o trgovini, napreduju, kaže britanska premijerka Theresa May.
Nadomak smo prelasku u iduću fazu, kazala je Theresa MayEPA

Britanska premijerka Theresa May izjavila je da su London i Brisel nadomak prelasku u drugu fazu pregovora o Brexitu, u kojoj će se pregovarati o budućim trgovinskim odnosima.

Pregovori o sporazumu o razdruživanju, koji prethode pregovorima o trgovini, napreduju, ostvaren je jako dobar napredak, kazala je Theresa May pred britanskim zastupnicima.

"Nadomak smo prelasku u iduću fazu", dodala je May, dva dana nakon što nije uspjela uvjeriti svog mlađeg koalicijskog partnera, sjevernoirske unioniste, da pristanu na prijedlog dogovora o irskoj granici.

Ključna pitanja

Britanski ministar za Brexit David Davis kazao je ranije da Sjeverna Irska neće imati drugačiji tretman od ostatka Velike Britanije nakon što ona napusti EU.

On je u Parlamentu upitan hoće li Vladini pokušaji da izbjegne "tvrdu" granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske dovesti do toga da će ta teritorija ostati na jedinstvenom tržištu i u carinskoj uniji EU-a.

"To nedvosmisleno nije nešto što britanska Vlada razmatra", odgovorio je Davis.

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka u ponedjeljak je u posljednji momenat odbila nacrt sporazuma oko irske granice i dva druga ključna pitanja vezana za Brexit.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.