London gubi 800 milijardi eura seobom banaka u Frankfurt

Više od 800 milijardi eura koje će 'otići' iz Londona odnose se na bilansne aktive (EPA)

Procjenjuje se kako će London do marta slijedeće godine izgubiti do 800 milijardi eura aktiva, pošto banke prenose svoje poslovne operacije u druge centre prije nego što se dogodi Brexit, prenose agencije.

Lobistička grupa Frankfurt am Main Finance – FMF objavila je ovu cifru prošle sedmice, koju je izračunala na osnovu potvrde da je 30 finansijskih institucija podnijelo zahtjev Evropskoj centralnoj banci – ECB za preseljenje svog sjedišta u Frankfurt.

Iz FMF-a tvrdi kako će ta brojka biti veća do marta i kako će nastaviti rasti nakon Brexita.

Više od 800 milijardi eura koje će “otići” iz Londona odnose se na bilansne aktive kao što su gotovina, inventar i avansno plaćanje troškova.

Minimalno rješenje

Direktor FMF-a Hubertus Vaeth naveo je u emailu za CNBC da neizvjesnost prisiljava banke da presele selektirane poslovne sektore ili svoje cijele kompanije iz Velike Britanije.

“Dok god neizvjesnost traje, većina institucija će vjerovatno se opredijeliti za neko minimalno rješenje. U svakom slučaju, jasno je da će uslijediti drugi krug značajnih posljedica”, ocijenio je on.

Nekoliko velikih banaka je najavilo kako će premjestiti i zaposlene iz Londona prije početka Brexita, a u FMF-u procjenjuju da će u Frankfurt biti prebačeno do 10.000 radnih mjesta i da će se će taj proces nastaviti do 2024. godine.

Izvor: Agencije