Lončar: Novi korona virus slabiji od sezonske gripe

Svi do sada provedeni testovi u Srbiji bili su negativni, tako da u toj državi za sada nema registrovanih slučajeva (Reuters)

Ministar zdravlja Srbije, Zlatibor Lončar rekao je da je novi korona virus slabiji od sezonske gripe i da više ljudi umre od njega nego od novog virusa, prenosi Tanjug.

Lončar je za TV Pink naglasio da nema mjesta panici, a građane je zamolio da se o novom virusu informišu kod ljekara, a ne na društvenim mrežama.

Navodi da je 98 posto zaraženih koronom u Kini, dva posto u Evropi, da su posebno osjetljivi muškarci stariji od 80 godina koji boluju od neke hronične bolesti i imaju udružena oboljenja.

Tvrdi da kod 90 posto zaraženih virusom, bolest prođe bez ikakvih posljedica.

“Mi smo pre dve nedelje imali više od 24.000 zaraženih od sezonskog gripa. Produžili smo raspust za nedelju dana i spustili broj obolelilih na ispod 14.000”, rekao je ministar.

Lijeka nema, ali se liječe komplikacije

Naglašava da će ministarstvo koje vodi obavještavati građane o svakom slučaju i da će od danas na stranicama Ministarstva zdravlja biti poseban dio koji se bavi korona virusom.

Dodaje da se redovno prati situacija u regionu i svijetu, te da Srbija nabavlja dodatne količine lijekova i materijala.

“Leka nema za novi korona virus, ali leče se komplikacije. Najveća komplikacija je upala pluća. Nema mesta panici”, zaključio je.

Svi do sada provedeni testovi u Srbiji bili su negativni, tako da u toj državi za sada nema registrovanih zaraženih korona virusom.

Prethodno je, u utorak, objavljeno je da su korona virusom zaražena dva državljana Srbije, članovi posade broda “Diamond Princess”, koji je bio u karantinu u luci Jokohama u Japanu.

Izvor: Agencije