Lokalni izbori u Makedoniji protekli bez većih incidenata

Lokalni izbori u Makedoniji protekli su mirno bez ozbiljnijeg narušavanja javnog reda i mira, saopćilo je večeras  Ministarstvo unutrašnjih poslova ove države, a ministar Oliver Spasovski je naveo kako je bilo manjih incidenata i da je 10 osoba privedeno.

On je, na konferenciji za novinare po zatvaranju biračkih mjesta, potvrdio kako su izbori pretekli u mirnoj atmosferi.

Spasovski je naveo kako je zabilježeno više manjih incidenata, kao što je fotografiranje glasačkog listića, glasanje u ime drugog, nuđenje mita.

Kako je prenijela agencija MIA, policiji je podnijeto 46 prijava zbog kršenja izborne procedure.

Ukupno je privedeno 10 osoba, od kojih četiri u Skoplju, dvije u Ohridu i po jedna u Župi, Kumanovu, Strumici i Gostivaru.

U Makedoniji su u 19 sati zatvorena biračka mjesta na lokalnim izborima.

Tuča u Skoplju

Makedonska Državna izborna komisija (DIK) objavila je da je na nedjeljnim lokalnim izborima u toj zemlji do 17 sati glasalo 49,14 posto prijavljenih birača, prenosi MIA.

Portparolka komisije Ljupka Gugučevska saopćila je da je na birališta u Skoplju izašlo 50,58 posto birača.

Ona je dodala da su svi prekidi koji su registrovani na određenim glasačkim mjestima trajali manje od jednog sata.

Na glasačkom mjestu za lokalne izbore u Makedoniji u skopskoj Osnovnoj školi “Petar Zdravkovski Penko” potukla su se dvojica muškaraca, prenosi Tanjug portal Plusinfo.

Navodi se da se tučnjava dogodila u učionici kada su se dvojica muškaraca u prolazu potkačila nakon čega su počeli razmjenjivati udarce, na šta je reagovalo policijsko osiguranje.

Izgrednici nisu privedeni, već su samo upisani u policijski zapisnik.

Portal navodi da je glasanje na ovom biralištu, na kojem glasaju stanovnici skopskih općina Butel i Čair, nastavljeno nakon što su dvojica muškarca odstranjena iz škole.

Analitičari: Najžešća bitka u Skoplju

Danas se u Makedoniji održavaju lokalni izbori na kojima će građani birati gradonačelnike i predsjednike u 80 gradova i općina i Gradu Skoplju, kao posebnoj jedinici lokalne samouprave sa deset gradskih općina, od kojih su dvije sa većinskim albanskim stanovništvom – Saraj i Čair.

Prema procjenama analitičara, najžešća bitka na ovim, šestim po redu lokalnim izborima od proglašenja nezavisnosti Makedonije, vodit će se u makedonskoj prijestolnici, gdje će se za poziciju gradonačelnika takmičiti osam kandidata iz različitih političkih partija.

Ankete pokazuju kako su favoriti za prvog čovjeka Skoplja kandidati dvije najutjecajnije makedonske partije – opozicone VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog, te vladajuće SDSM aktuelnog premijera Zorana Zaeva, Koče Trajanovski, odnosno Petre Šilegov.

Inače, Trajanovski je u kampanji obećao kako će, ako treći put preuzme funkciju gradonačelnika Skoplja, za zamjenika imenovati Albanca Muhameta Ametija, koji će, kako je rekao, biti zadužen za direktnu komunikaciju sa albanskom zajednicom u makedonskoj prijestolnici.

 

Standardi modernog grada

Makedonski mediji podsjećaju kako je kandidat SDSM-a Šilegov u kampanji istakao kako će se na mjestu gradonačelnika, ako bude izabran, zalagati za razvoj grada koji, kako je rekao, mora ispuniti standarde modernog evropskog grada.

Od osam kandidata u trci za gradonačelnika Skoplja su tri kandidata albanskih političkih partija – pokreta Besa, Saveza za Albance i Demokratske partije Albanaca, dok je Demokratska unija za integracije, Ali Ahmetija, sugrađane pozvala da podrže Šilegova.

Ostaje jedino da se vidi da li će gradonačelnik Skoplja biti izabran u prvom ili će biti održan i drugi izborni krug.

Pravo glasa ima više od 1,8 miliona registriranih glasača, a drugi krug predviđen je za 29. oktobar.

Izvor: Agencije