Oglasi

Logoraši naplatili ukupno 200.000 eura

Sedam logoraša Morinja u Crnoj Gori dobili su odštetu prema propisima Međunarodnog komiteta Crvenog križa.
Sud u Podgorici je do sada je osudio četvericu od šest optuženih koji su bili zaduženi za MorinjReuters

Sedmerica od 20 zatočenika logora Morinj kod Kotora u Crnoj Gori, koji su u njemu boravili od maja do augusta 1992. godine, dobili su do sada ukupno 200.000 eura na ime odštete.

Ejub Krvavac izjavio je sarajevskom Dnevnom avazu da je početkom godine na adresu Envera A. iz Mostara stigla prva pravosnažna presuda kojom se Crna Gora obavezuje da će mu na ime odštete isplatiti 30.000 eura.

"Od tada je još šest bivših zatočenika dobilo presude i svima su isplaćene odštete. Nekome je isplaćeno 30.000 eura, a nekome manje. Presude su donosene zavisno od stepena invalidnosti i broja dana provedenih u logoru, a sve prema propisima Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK), prema kojima su nam za jedan takav dan dužni isplatiti odštetu od blizu 1.000 eura", kazao je Krvavac.

Još 13 bivših zatvorenika u centru Morinj čeka na isplatu, a Krvavac vjeruje da će i oni uskoro dobiti taj novac.

Sud u Podgorici je do sada je osudio četvericu od šest optuženih koji su bili zaduženi za Morinj.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.