Ljudski kiborg

Ljudski kiborg nije naučna fantastika, već realnost. Mladom umjetniku Neilu Harbionu u glavu je ugrađena kamera antena. Na početku mu je to trebalo da pomogne da razlikuje boje, ali danas antenica čini mnogo više.

Od rođenja je Neil slijep za boje. Tehnologiji je dopustio da preuzima kontrolu nad njegovim životom. I to doslovno.

Ono što kamera vidi pretvara u vibracije koje Neil osjeća i čuje. Svaka boja ima svoj zvuk. A svaka slika svoju pjesmu.

“Na početku je bilo vrlo haotično i zbunjujuće, ali nakon pet mjeseci moj mozak se navikao. Sada se osjećam više povezan sa životinjama nego prije. Osjećam to zbog antene koja me čini sličnijim insektima koji ih, također, imaju ili delfinima koji kroz kosti osjećaju zvukove. Percipiranje nevidljivih boja životinjama je nešto normalno. Ovo mi zapravo razvija osjetila koja već postoje u prirodi”, kaže Neil. 

Ugrađen mu eyeborg

Prije deset godina ugrađen mu je eyeborg. Ali i kao svakoj tehnološkoj stvarčici potrebna joj je nadogradnja. Noviji model omogućava mu mnogo više od samog gledanja.

“Sa internet konekcijom u mojoj glavi mogu primati bilo kakve vanjske informacije. To može biti telefonski poziv, muzika, bilo šta. Tako da ovo više nema veze samo sa bojama. Ljudi me mogu nazvati, a poziv čujem u glavi. Morao sam nagovarati svog doktora da mi probuši lubanju kako bi mi unutra postavio antenu, zvučnu vibraciju i naravno internet konekciju”, govori Neil. 

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera