Ljudi koji izbjeglicama vraćaju nadu

Obično im se ne znaju imena, jer nerado staju pred kamere. O svom radu govore skromno, iako ima neprocjenjivu vrijednost, posebno u kritičnim situacijama poput izbjegličke krize, kojoj se još ne nazire kraj.

Iz Beograda reporterka Anne Marie Ćurčić donosi priču o volonterima organizacije Refugee Aid Serbia, zahvaljujući kojima neformalni prihvatni centar za izbjeglice Miksalište i dalje živi. 

Otkako je Beograd postao jedno od odmorišta na balkanskoj izbjegličkoj ruti, prizori poput ovog, u Miksalištu, mjesecima čine svakodnevicu.

Nju dijele i volonterke Aleksandra iz Beograda i Tajana iz Međumurja, čiji se životni putevi možda nikada ne bi ukrstili da nisu postale svjedoci izbjegličke krize, na koju se i dalje traži odgovor.

„To znači – uputiti osmeh nekome ko je prošao bukvalno kroz pakao i ulepšati mu dan, koliko god je to moguće. To znači – dati mu topli šal, toplu obuću, hranu , higijenu, prosto pomoći ljudima koji su u tranziciji da taj put bude što lakši“, kaže  Aleksandra Đurđev, volonterka Refugee Aid Serbia.

Što on najčešće nije, pa je teško suzbiti emocije, priznaje Tajana.

Zaposleni po cio dan

„Ja sam u protekla tri meseca stvarno doživela svakakve scene, kada smo bili plakali i tešili jedni druge, volontere, a zapravo su oni izbeglice, nas tešili, ali nekako možda najteže je bilo pre neke dve nedelje kada je došao čovek sa svojim detetom koje ima cerebralnu paralizu, koje je nosio iz Avganistana“, priča volonterka Tatjana Zadravec.

Taj čovjek je, kaže nam, imao sreće – zahvaljujući donacijama, nabavljena su kolica, pa je mogao da nastavi put dalje.

Dolaskom zime, on postaje sve teži, ali se od njega ne odustaje. Samo kroz Miksalište dnevno prođe i do 500 izbjeglica, kojima potrebnu pomoć pružaju prije svega volonteri.    

„Naš dan protiče tako što ćemo najčešće da ih sprovedemo ili do železničke stanice, ili ovde do Miksališta, ili do apoteke, do doktora. Jako često, skoro svima je potrebna neka medicinska pomoć, do Info centra, sa nekima odemo do banke, do menjačnice, malo da im pomognemo ako im rođaci šalju novac, to je u suštini to, ali smo ceo dan zaposleni“, kaže Tijana Sijarić, volonterka Infoparka.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera