Ljubljansko ‘Delo’ prodano za 7,3 miliona eura

Delo je slovenski list s najdužom tradicijom (AFP)

Najutjecajniji slovenski dnevnik Delo prodan je poduzeću FMR, koje se obavezalo isplatiti 7,3 miliona eura, a novinari lista zatražili su da im predstavi svoje planove.

Aranžman još mora odobriti slovensko Ministarstvo kulture, kao nadležni regulator za medije, prenosi agencija Hina.

Novi vlasnik novac će isplatiti dosadašnjem vlasniku Dela, koncernu Pivovarna Laško, koja je prodala dionice zbog visokih obaveza prema bankama, koje od njega traže da se, zbog finansijskog restrukturiranja, bavi pivovarstvom kao svojom osnovnom djelatnošću, a udjele u medijskoj industriji proda.

PL je nedavno prodao i dionice u mariborskom dnevnom listu Večer.

Delo je slovenski list s najdužom tradicijom, po mišljenju mnogih i najkvalitetniji i s najvećim utjecajem u javnosti, a obično se smatra da odražava stavove bliske vladi.

U Delu, koje ima 400-njak zaposlenika, od čega otprilike 150 novinara, boje se da bi novi vlasnik mogao promijeniti orijentaciju lista ili smanjiti broj zaposlenih.

Aktiv i sindikat Delovih novinara u srijedu su u zajedničkoj izjavi naveli da su zadovoljni što je višemjesečna agonija oko prodaje Dela završena, jer je proces kod zaposlenih izazvao nesigurnost, te su pozvali poduzeće FRM, koje se do sada nije bavilo medijima, da im što prije predstavi svoje planove.

Kupovina od Mercatora

“Očekujemo da će se FRM ponašati kao odgovoran vlasnik, da će investirati u razvoj novih proizvoda i graditi na temeljima tradicije, koja je duža od pola stoljeća”, naveli su novinari.

Pivovarna Laško kupila je dionice Dela od trgovačkog lanca Mercator 2007. godine za 95 miliona eura.

Slovenski politički analitičari i ljudi iz medija navode da je vlasništvo u slovenskim medijima često upitno i netransparentno i da se često događa da iza kupovine medijskih dionica stoje skriveni politički interesi.

Osnivač kompanije FMR, slovenski ekonomist Stojan Petrič, u srijedu je negirao da iza njega stoje “stričevi iz pozadine”, što je uobičajeni eufemizam za staru gardu političke ljevice, koju navodno predvodi bivši predsjednik Slovenije, Milan Kučan.

Petrič je naveo da su neopravdane i sramotne špekulacije kako on preko FMR-a kontrolira više privatnih kompanija u poreznim oazama širom svijeta.

Petrič je niz godina vodio uspješnu kompaniju Kolektor, a nedavno se spominjao i kao kandidat za važne funkcije na državnom nivou, pa i kao potencijalni direktor tzv. loše banke, koja vodi sanaciju i restrukturiranje slovenskog bankarskog sistema, do čega nije došlo jer su na glavna mjesta u “lošoj banci” u vrijeme bivše premijerke Alenke Bratušek, postavljeni strani menadžeri s iskustvom u bankarskim poslovima.

Izvor: Agencije