Oglasi

Ljubljanska banka: Zahtjevi za povrat devizne štednje do kraja godine

Rok za podnošenje novih zahtjeva neće se produživati, a primljeni zahtjevi rješavat će se što prije bude moguće.

Nekadašnje devizne štediše Ljubljanske banke iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske imaju samo do kraja ove godine pravo na zahtjev za povrat tih sredstava, prema zakonu kojim je slovenski parlament  2015. implementirao presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Rok za podnošenje zahtjeva za verifikaciju neisplaćenih deviznih depozita istječe 31. decembra i neće se produživati, a zahtjevi koji dotad budu primljeni rješavat će se što prije bude moguće.

Na početku primjene zakona o obeštećenju starih štediša iz vremena bivše SFRJ Vlada Slovenije navodila je da je riječ o potencijalnom ukupnom iznosu 385 miliona eura, od čega 257 miliona čini glavnica zaostalih starih depozita.

Slanje zahtjeva

Zahtjeve za verifikaciju podataka i dokaze da im je Ljubljanska banka dužna hrvatske štediše i njihovi pravni nasljednici počeli su slati u slovenski fond za sukcesiju 2015, a štediše iz Bosne i Hercegovine tek 2016. godine zbog nesređene dokumentacije Ljubljanske banke Sarajevo.

Smatra se da je većina starih deviznih štediša svoja potraživanja već dobila ili su u postupku verifikacije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.