Ljubljana tuži Evropsku komisiju zbog hrvatskog terana

Dejan Židan
Dejan Židan: Evropska komisija je delegiranom uredbom legalizirala kršenje pravne tekovine Evropske unije (EPA)

Slovenska Vlada odlučila je u petak tužiti Europsku komisiju zbog toga što je ona delegiranom uredbom dozvolila da se na području EU-a prodaje vino istarski teran pod nazivom “Hrvatska Istra – teran”.

Delegirana uredba Europske komisije koja omogućava korištenje naziva Teran hrvatskim vinarima iz Istre, u petak je objavljena u Službenom listu Europske unije.

Od suda EU-a u Luksemburgu Slovenija će tražiti da poništi uredbu, prenijeli su izvori bliski slovenskom ministru poljoprivrede Dejanu Židanu, prenosi Tanjug agenciju Hina.

Proizvod sa zaštićenim porijeklom

Slovenija je pred ulazak u EU registrirala svoj kraški teran kao nacionalni brend i proizvod sa zaštićenim porijeklom i tvrdi da se to vino izvorno može proizvoditi samo u Sloveniji, na području Krasa koji navodno ima specifičnu mikroklimu i tlo.

Židan je početkom tjedna izjavio, najavljujući tužbu protiv EK-a, da je Slovenija za nju osigurala mišljenja stručnjaka te da je Europska komisija stala na stranu Hrvatske u “vinskom sporu” koji traje već nekoliko godina.

“Europska komisija je delegiranom uredbom legalizirala nezakonito označavanje proizvoda, ne samo ubuduće nego i za proteklo razdoblje, a na taj način ona legalizira kršenje pravne tekovine EU-a”, kazao je Židan.

Izvor: Agencije