Ljubljana: Opet oskrnavljeno gradilište džamije

Nepoznati počinioci ostavili su svinjsku glavu i krv na gradilištu džamije u blizini centra Ljubljane, što je drugi takav incident u posljednjih manje od mjesec dana, objavili su slovenački mediji.

Predsjednik slovenske vlade Miro Cerar osudio je skrnavljenje gradilišta Islamskog centra i džamije u Ljubljani.

Policija je pokrenula istragu nakon prvog incidenta 13. januara, a najnoviji incident će također biti istražen pod sumnjom na javno podsticanje mržnje i netolerancije, prenijela je agencija STA.

“Novi pokušaj zastrašivanja vjerske zajednice je za žaljenje, a čin oštro osuđujem,” rekao je Cerar u saopćenju objavljenom tim povodom iz njegovog kabineta.

Prema njegovim riječima, Slovenija mora kao društvo prema “takvim aktima koji na uvredljiv način raspiruju netoleranciju među ljudima imati nultu toleranciju i u tome bezuvjetno ustrajati”.

Dijalog i poštovanje svakog pojedinca bez obzira na njegovu ili njenu nacionalnost, rasnu i vjersku ili etničku pripadnost ključno su vezivo društva, koje želi jačati i graditi svoju budućnost, rekao je premijer i dodao, da je zato “dužnost države, društva i svakog pojedinca da u začetku spriječi bilo kakvo podsticanje nejednakosti i mržnje na šta nas obavezuju i Ustav i međunarodni standardi zaštite ljudskih prava”.

Na kraju saopštenja premijer je rekao da je “rast netrpeljivosti u Sloveniji problem koji, nažalost, dobija sve veće dimenzije” i dodao da se zbog toga hitno mora pristupiti “otkrivanju i otklanjanju uzroka takvog stanja”.

Zatvorske kazne

Po članu 297 Krivičnog zakona javno podsticanje odnosno širenje mržnje, nasilja i netolerancije temelji se na vjerskoj pripadnosti i može ugrozi ili ometa javni red i mir, uz upotrebu prijetnje, klevete ili uvrede. Za to djelo predviđeno je do dvije godine zatvora.

Kasno sinoć policija je obaviještena da je neko bacio svinjsku glavu preko ograde gradilišta.

Počinioci bi mogli da budu osuđeni na najviše dvije godine zatvora ukoliko budu proglašeni krivim za javno podsticanje mržnje.

Ljubljanski muftija Nedžad Grabus je dao opširan intervju za list Delo u kojem je pored ostalog odgovarao i na pitanje januarskog skrnavljenja gradilišta Islamskog centra i džamije negirajući da to ima veze sa aktuelnom izbjegličkom krizom.

“Neka im Bog oprosti, jer ne znaju šta rade”, rekao je on misleći na počinioce tog djela.

Napad koji se desio u januaru Islamska zajednica Slovenije ocijenila je kao “napad iz mržnje na manjinsku zajednicu”.

Islamska zajednica Slovenije u saopćenju je oštro kritizirala pojedine medije u Sloveniji, koji “konstantno huškaju protiv džamije i pozivaju da se gradnja zaustavi”, prozvavši jedan takav medij.

Poruka Islamske zajednice

Također, pozvana je slovenska vlada, uprava Grada Ljubljane, Katolička crkva, Srpska pravoslavna crkva, Evangelička crkva i druge ustanove “da se opredijele o tome je li u vrijeme velikih svjetskih izazova način na koji mediji pozivaju na linč prihvatljiv za slovensku javnost”.

Poručeno je kako Islamska zajednica Slovenije ne pristaje na činjenicu da se o islamu i muslimanima izvještava na pristran, odnosno ponižavajući način.

“Kombinacija neobrazovanosti određenih novinara i mrzitelja koji kreiraju vijesti i svojim izvještavanjem uzrokuju strah kod ljudi, razvija kulturu straha i nepoštovanja”, navodi se u saopćenju.

Gradnja Islamskog kulturnog centra u Ljubljani počela je polaganjem kamena temeljca u septembru 2013. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije