Ljubljana, evropska zelena prijestolnica

Ljubljana je Evropska zelena prijestolnica za 2016. godinu. Prestižnu nagradu Evropska komisija dodijelila je slovenskoj prijestolnici zbog zelenih mjera koje se provode u ovom gradu vezano za pitanje prometa, zaštite okoline i dugoročne strategije razvoja.

Ljubljana je evropska metropola u kojoj se električnim taksijem vozi besplatno. Ovi gradski „kavaliri“ na usluzi su cijeli dan – prvenstveno starijim osobama.

„To je za mene rješenje jer sam invalid, prije je bez toga bilo jako teško, to je krasna stvar“, kaže Joža Dariš, stanovnica glavnog slovenskog grada.

Ujedno je taj taksi i jedino vozilo na četiri kotača koje se može sresti u najužem centru Ljubljane. Automobile je u staroj gradskoj jezgri odavno zamijenilo 360 javnih bicikala, kojima se stanovnici prvi sat voze besplatno.

„S biciklom si brži i svugdje je lako doći, taj sistem dobro funkcionira, možda bi moglo biti više stanica s gradskim biciklima“, ističe Ljubljančanka Žiga Maruša.

Ovo su neki od razloga zbog kojih je Ljubljana proglašena Evropskom zelenom prijestolnicom 2016. godine – titule za koju se natjecalo 12 europskih gradova, iz ovog grada javlja novinar Al Jazeere Ivan Vrdoljak.

„Prestižnu nagradu Ljubljana je dobila zbog podizanja svijesti o zaštiti okoliša među svojim građanima, dugoročne strategije održivog razvoja, impresivne prometne mreže i niza zelenih mjera koja je gradska vlast donijela u zadnjih 10 godina“, dodaje.

Stotine hiljada turista

Te mjere i poteze prepoznala je i Evropska komisija, ističe gradonačelnik Zoran Janković, ponosan jer, kaže, njegov grad ima zalihe pitke vode za 400 godina.

„Imamo najveći broj kvadratnih metara zelene površine u Europi, 542 po građaninu, i imamo najbolju fabriku smeća u Europi. To je odgovor solidarnosti budućim generacijama. Da im ostavimo ovu prirodu tako lijepu kao što je sada“, govori.

Građani Ljubljane 63 posto svog otpada građani razdvajaju, zbog čega su im i računi za odvoz smeća niži.

Zelenilo izvire odasvud, bilo da se iz pitoresknog središta uputite na gradsku tržnicu, ili odlučite odmoriti na obalama rijeke Ljubljanice.

„Vjerojatno je najveća razlika u tome da je Ljubljana stvarno postala grad ljudi, događanja, radosti i to se vidi na svakom koraku“, navodi Violeta Bulc, evropska povjerenica za mobilnost.

Možda baš zato – zelenu Europsku prijestolnicu je prošle godine posjetilo gotovo 700.000 turista, a u 2016. očekuju rast brojki.

Izvor: Al Jazeera