Ljubiša Beara preminuo u njemačkom zatvoru

Presuda Popoviću i Beari bila je prva pravosnažna presuda oficirima VRS za počinjeni genocid u historiji haškog suda (EPA)

Nekadašnji načelnik sigurnosti Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ljubiša Beara, koji je bio osuđen na doživotni zatvor zbog genocida počinjenog u Bosni i Hercegovini, preminuo je u zatvoru u Berlinu.

Vijest o smrti Beare potvrdio je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, javlja Blic.

Žalbeno vijeće Haškog suda je prije dvije godine, početkom 2015. godine, izreklo konačnu presudu oficirima Vojske Republike Srpske, optuženim za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine. 

Tada su Beara i načelnik sigurnosti Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske Vujadin Popović osuđeni na doživotne kazne zatvora.

Kazna je tada potvrđena i Dragi Nikoliću, koji je osuđen na 35 godina, dok je Radivoju Miletiću kazna s 19 smanjena na 18 godina. I Vinku Pandureviću je potvrđena kazna od 13 godina zatvora.

Prva presuda za genocid

Prvostupanjskom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, izrečenom 2010. godine, spomenuta petorica su proglašena krivim za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi te osuđeni su na dugogodišnje zatvorske kazne.

Načelnici sigurnosti Popović i Beara osuđeni su za genocid na doživotni zatvor.

Proglašeni su krivim za genocid nad gotovo 8.000 srebreničkih muslimana, nakon što je Vojska Republike Srpske 11. srpnja 1995. godine zauzela UN-ovu “zaštićenu enklavu” Srebrenica.

Predsjedavajući Žalbenog vijeća Patrick Robinson potvrdio je kako su Popović i Beara krivi za udruživanje radi počinjenja genocida u Srebrenici.

Presuda Popoviću i Beari bila je prva pravosnažna presuda oficirima Vojske Republike Srpske za počinjeni genocid u povijesti haškog suda.

Prethodno je general te vojske Radisav Krstić pravosnažno osuđen na 35 godina zatvora, ali za pomaganje i podržavanje genocida u Srebrenici.

Izvor: Al Jazeera i agencije