Ljubić: Herceg Bosna nije ugašena ni napuštena

Božo Ljubić je i kandidat HDZ-a na izborima za Hrvatski sabor na listi za dijasporu (EPA)

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog savjeta Hrvatskog narodnog sabora BiH i kandidat HDZ-a na izborima za Hrvatski sabor na listi za dijasporu, poručio je da “Hrvatska Republika Herceg Bosna nije ugašena niti je napuštena”.

Čestitajući hrvatskom narodu u BiH 23. godišnjicu postojanja Hrvatske Republike Herceg Bosne, Ljubić je poručio kako je, “s obzirom na stanje države BiH i sve što se danas događa i sa strane političkog Sarajeva i sa strane Banje Luke, Herceg Bosna danas aktualnija nego ikada posljednjih 20 godina”.

“Herceg Bosna je aktualna ne samo kao inspiracija za borbu za hrvatsku jednakopravnost u BiH, već je Herceg Bosna aktualna i kao pravna i politička činjenica. Konačno, Herceg Bosna i danas živi u mnogim zakonima i javnim poduzećima.

Nadalje, svi zakoni Hrvatske Republike Herceg Bosne su i danas na snazi za sva ona područja koja nisu uređena na nivou države. To je, između ostalog, Zakon o državnim praznicima, na osnovu kojega danas obilježavamo ovu godišnjicu”, naglasio je Ljubić.

Kao kandidat HDZ-a u XI. izbornoj jedinici, iz koje zastupnike biraju hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, Ljubić je na prošlim parlamentarnim izborima izabran u osmi saziv Hrvatskog sabora.

Ponovno je na listi kandidata HDZ-a, ovoga puta kao nositelj. Zajedno s drugim kandidatima u subotu je predstavljen u Mostaru.

Obilježavanje godišnjice

Godišnjica utemeljenja Hrvatske Republike Herceg Bosne obilježena je danas u Gorici kod Gruda, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Tim povodom izaslanstvo stranke i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) svečano je položilo vijenac i zapalilo svijeću ispred spomenika veteranima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru, te odalo počast prvom predsjedniku Herceg Bosne Mati Bobanu.

U svom govoru, koji je održao na kasnije upriličenoj javnoj tribini, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a te hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović podsjetio je na “značaj i važnost obljetnice i trenutka te povijesne uloge onih koji su imali hrabrosti i mudrosti da utemelje Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu”.

“Koliko god da smo se odmakli od početaka, jasno je da bez organiziranosti hrvatskog naroda u BiH, nećemo ostvariti ono što je naša trajna težnja, aposlutnu, ustavnu ali i svaku drugu, teritorijalnu i institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda u BiH.

Vrijeme u kojem živimo je vrijeme iskušenja, ako samo analiziramo popis stanovništva koji je nedavno objavljen, vidjet će te da, gdje god nije bilo organiziranosti i djelovanja Hrvatske Republike Herceg Bosne u bilo kojem obliku, Hrvata više nema”, rekao je Čović.

Po njemu, “posljedice rata su takve da Hrvati danas moraju zbiti redove i stvoriti mogućnosti da mladi ne odlaze”.

“Moramo stvoriti uvjete u naredne dvije godine da reorganizacijom BiH osiguramo sebi apsolutno jednaka prava, koja imaju i druga dva naroda u BiH. Bilo koje podjele neće nas dovesti nigdje, trebamo zbiti redove i ne tražiti neke nove mogućnosti i rješenja, jer smo ih već kroz oblik višestranačja i pokazali, još uvijek se trebamo okupiti oko jedne ideje, neka to bude ideja Hrvatske Republike Herceg Bosne”, zaključio je svoj govor Čović.

Izvor: Agencije