Ljubav i želja u Iranu kao prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti

Donald Trump i Mike Pence čekaju dok se Betsy DeVos obraća studentima (Reuters)

Američko Ministarstvo obrazovanja nedavno je zapalio bliskoistočni studijski program koji vode dva vodeća američka univerziteta. Zašto? Hajdemo istražiti…

“Ministarstvo obrazovanja je”, prema New York Timesu, “naredilo Univerzitetu Duke i Univerzitetu Sjeverna Karolina na Chapel Hillu da revidiraju program bliskoistočnih studija koji vode ova dva fakulteta, zajedno zaključivši da nudi studentima pristrasan plan i program, koji, među drugim pritužbama, nije predstavio dovoljo ‘pozitivnu’ sliku judaizma i kršćanstva u regiji.” Morat ćete nastaviti čitati izvještaj da biste otkrili kako se američko Ministarstvo obrazovanja, predvođeno Betsy DeVosom, zapravo brine zbog navodnih “antiizraelskih predrasuda” prisutnih u programu.

Kenneth L. Marcus, koga je predsjednik imenovao glavnim za građanska prava u Ministarstvu obrazovanja, izgleda kako sada vodi kampanju da učini sve američke univerzitete naklonjenim Izraelu. Marcus je cionistički križar, koji je, kako piše New York Times, “izgradio karijeru proizraelskog zagovaranja i vodio je višegodišnju kampanju da delegitmizira i ukine finansije bliskoistočnim studijskim programima, koje je kritizirao kao pune antiizraelskih predrasuda”.

Saznajemo iz izvještaja da su dva predmeta ponuđena kao dio programa, naslovljena “Ljubav i želja u modernom Iranu” i “Kritika bliskoistočnih filmova”, posebno razljutila evangeličke cioniste, predvođene Marcusom i DeVos, koji su trenutno na čelu Ministarstva obrazovanja. Zamislite drskost, hrabrost da se sazove konferencija ili ponude predmeti koji uključuju diskusije o “ljubavi i želji u modernom Iranu”, ili, još gore, o “kritici bliskoistočnih filmova” – s novcem poreskih obveznika, koji bi mogao biti bolje iskorišten za pravljenje bombi i borbenih aviona da ih poklone Izraelu i prodaju Saudijcima da bi mogli ubijati Palestince i Jemence. Ljubav i želja u Iranu? Kinematografija Abbasa Kiarostamija ili Elije Suleiman, Nurija Bilgea Ceylana, ili Moufide Tlatli? Mora da ste poludjeli!

Samo izustite riječ ‘Palestina'…

“Ne vidimo kako ove aktivnosti podržavaju razvoj stranog jezika i međunarodne ekspertize u korist američke nacionalne sigurnosti i ekonomske stabilnosti”, izjavio je američki pomoćnik sekretara za visoko obrazovanje Robert King. Spametujte se i uradite kako vam mi kažemo i počnite trenirati špijune i druge obavještajce za dobrobit SAD-a i Izraela, ili ćemo vas ugasiti – da kažemo jednostavnim jezikom kako ovi fanatični čistunci to razumiju i žele ponavljati na arapskom i perzijskom i turskom.

Obmanjeni službenici, koji vjeruju da mogu kontrolirati kritičko razmišljanje cijele nacije, naravno da su uobičajeni osumnjičeni. Prema drugom izvještaju, koji je objavio Daily Mail, DeVos je naredila da se ovaj program istraži u junu, nakon što se predstavnik iz Sjeverne Karoline George Holding, republikanac, požalio da je “organizirao konferenciju od novca poreskih obveznika s ‘oštrim antiizraelskim predrasudama i antisemitskom retorikom'”. Ova konferencija, piše u izvještaju, nosi naslov “Sukob u vezi Gaze: Ljudi, politika i mogućnosti”. Naravno, sve su ovo Pavlovljevi signali. Samo izustite riječ “Palestina”, ili “Gaza”, ili “doseljenički kolonijalizam” i svi su već spremni za napad.

Ono što nizu cionista, ušuškanih u različitim branšama američke vlade, smeta je da se ono što oni nazivaju “novcem poreskih obveznika” troši na akademske skupove koji istražuju bili koji aspekt njihove omiljene doseljeničke kolonije. Oni žele s “ovim novcem“ omogućiti garnizonskoj državi da ubija još Palestinaca, ili svakog drugog ko se usudi reći “ne” oružanoj pljački njihove domovine. Takav novac poreskih obveznika oni rado troše. Ali, “ljubav i želja” u Iranu – ili film, fikcija, poezija, istina, stvarnost, pobuna u riječima i djelima protiv kolonijalnih lopova? Mora da se šalite. To je prijetnja američkoj i izraelskoj nacionalnoj sigurnosti.

Ova lažna optužnica je jasna i glasna: “Trumpova administracija je prijetila da će povući federalna sredstva za bliskoistočne studijske predmete koje zajedno predaju Univerzitet Duke i Univerzitet Sjeverna Karolina jer vjeruje da je predmet isuviše pozitivan u svom predstavljanju islama u poređenju s predstavljanjem judaizma i kršćanstva.” Nužno je da svijet zna, kao što i zna da “pod judaizmom i kršćanstvom” oni, zapravo, misle na cionizam i posebno na nepopravljivi antisemitski evangelistički cionizam, kojem vladajuća oligarhija okupljena u Trumpovoj administraciji, počevši s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom, pripada.

Dva desetljeća desničarskih napada

Polja jevrejskih ili kršćanskih studija cvjetaju ili pate pored islamskih studija sve na milosti skromnih budžeta dodijeljenih društvenim i humanističkim naukama duž američkih kampusa. Svako ko je proučavao ili podučavao ili držao katedru bilo kojeg relevantnog odsjeka u bilo kojem većem ili čak manjem američkom kampusu zna da je ova optužba cionistički izgovor za dominantnu islamofobiju koja počinje s njihovim šefom Trumpom i širi se sve do izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Sad već gotovo 40 godina moje kolege i ja se borimo da osiguramo finansije za jevrejske, kršćanske, islamske i druge religijske studijske discipline unutar sve manjih budžeta za društvene i humanističke nauke na američkim univerzitetima. Ta činjenicu potpuno zanemaruju ovi fanatični vojnici ušuškani u američkom Ministarstvu obrazovanja. Pravnici posmatrači koji znaju za mahinacije izraelske pete kolone u američkim vladinim agencijama nas obavještavaju: “Dok je postupanje ministarstva u slučaju programa na univerzitetima Duke i Sjeverna Karolina kao reakcija na zahtjeve pobornika Izraela bez presedana, ovaj napad je nastavak gotovo dva desetljeća desničarskog napadanja na specifične studijske programe, a posebno na bliskoistočne studijske programe.”

Na kocki je akademska i intelektualna sloboda, koju cionistički paravojnici i javne diplomate vide kao krivca u kultiviranju kritičke prosudbe odgovornog građanstva u SAD-u, koji će u i od sebe razmontirati desetljeća propagande s kojom su obmanili Amerikance. Kako kaže Američka unija za civilne slobode: “U potezu od kojeg bi se i senator Joseph McCarthy zacrvenio, Trumpova administracija prijeti da će povući federalna sredstva iz programa bliskoistočnih studija jer nisu prihvatili stav vlade o islamu i muslimanima.”

Ovo je, međutim, osuđeno na propast. Kako je rekla grupa zabrinutih diplomanata sa univerziteta Duke i Sjeverna Karolina: “Ovo je prvi put u desetljeću da je država intervenirala kako bi učinila akademski odsjek pokorniji svojoj politici. Iznude Člana 6. sredinom 2000-ih pokušale su prisiliti bliskoistočne studijske programe da izbaci alate za državu kroz programe koji su se fokusirali na lingvističke vještine, sigurnosne okvire i neprijateljstvo prema Bliskom istoku i muslimanima tokom rata u Iraku.”

Izgubili su igru, mi smo pobijedili

Bitka koju ovi birokratski službenici vode protiv kritičkog razmišljanja cijele nacije je, naravno, sasvim jalova. Nije više tajna da su ukrali Palestinu i njihov omraženik, moćni i veličanstveni Edward Said, čak ili posebno nakon svoje smrti je omogućio i oslobodio cijelu generaciju hrabrih i briljantnih kritičkih mislilaca širom svijeta, koji su preplavili univerzitetske štamparije i komercijalne izdavače s lavinom knjiga koje iznose na vidjelo njihov korumpirani i iskrivljeni kolonijalizam u Palestini.

Mi, na drugoj strani njihove ograde, stvarni smo branitelji američke nacionalne sigurnosti. Oni, zapravo, panjkaju, kleveću i ugrožavaju samu ideju bivanja Amerikancem. Imali su svoj zenit i dali su sve od sebe da drže ovu naciju glupom i neinformiranom. Ali, izgubili su igru. Mi smo pobijedili. Mi kihnemo u našim kampusima ovdje, u SAD-u, i cijeli svijet kaže nazdravlje.

Mi redefiniramo same pojmove “američke nacionalne sigurnosti” daleko od bombi, i borbenih aviona, i tenkova, i metaka, i špijuna, i drečave propagande, posebno prema ljubavi, i želji, i životu, i nadi, i ljepoti, i istini, i pravdi u Iranu, u Palestini, u arapskom svijetu, u Aziji, Africi i Latinskoj Americi. I ne postoji ništa što mogu uraditi da nas zaustave. Mi volimo i želimo. Oni mrze i gnušaju se. Svijet je na našoj strani. Historija je na našoj strani.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera