Ljevica u Kantonu Sarajevo počela dogovore o vlasti

Istaknuto je kako je započet proces za koji se nadaju da će dovesti do formiranja nove skupštinske većine u Kantonu Sarajevo (NAP)

Ozbiljnost situacije i u Bosni i Hercegovini, ali i u Kantonu Sarajevo ne daje nam za pravo da sjedimo sa strane i ne radimo ništa, rečeno je nakon sastanka šefova pregovaračkih timova Naše stranke (NS), Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) i Demokratske fronte (DF).

Edin Forto (NS), Damir Mašić (SDP BiH) i Milan Dunović (DF) su se sastali, po prvi put nakon izbora, kako bi dogovorili moguću koaliciju u Kantonu Sarajevo.

Istaknuto je kako je počeo proces za koji se nadaju da će dovesti do formiranja nove skupštinske većine u Kantonu Sarajevo, prenosi agencija Patria.

Forto je kazao kako je na sastanku potvrđeno opredjeljenje da ova tri politička subjekta u Kantonu Sarajevo imaju spremnost i odlučnost da zajedno krenu u proces formiranja nove skupštinske većine.

„Dogovorili smo neke bitne stvari, a vezane su za format dokumenta koalicijskog sporazuma na kojem ćemo raditi i način izlaska u javnost i informisanje o onome što radimo“, rekao je Forto.

Bez matematike

Dunović je naveo kako nijednu od ove tri političke opcije ne zanimaju matematičke koalicije.

„Jedine koalicije o kojima se može razgovarati sa predstavnicima DF-a, SDP BiH i Naše stranke jesu programske koalicije i na tom putu ćemo ostati istrajni. Bez obzira što se tiče dojam da su ovo spori procesi, mi smo krenuli na vrijeme pa i prije vremena jer zvanični rezulati nisu objavljeni. Želimo građanima da omogućimo novu parlamentarnu većinu koja treba da u interesu građana počne sa radom što je moguće prije“, kazao je Dunović.

Razgovori ovih stranaka i potencijalnih partnera nastavit će se i u narednom periodu.

„Smatramo da će ovaj proces biti sa pozitivnim ishodom i u interesu građana Kantona Sarajevo. Želimo uspostaviti jednu novu paradigmu i vrlo konkretan i precizan dokument u kojem će biti zastupljeno sve od zakona, programskih akata, strategija, vizija i svega onoga što smatramo da građani KS zaslužuju u ovom trenutku“, izjavio je Mašić.

Učesnici sastanka su poručili kako ne mogu govoriti o rokovima za neki finalni dogovor, ali je jasno da će za većinu morati potražiti još partnera, a kao naizgledniji se nameću Narod i pravda te Nezavisna bh. lista.

„Ovo će biti programska koalicija, SDA (Stranka demokratske akcije) se iz ove koalicije programski eliminiše. SDA nije u kapacitetu da odgovori na taj način. Imaju pravo i slobodu da pregovaraju s kim žele“, kazao je Dunović, prenose bh. mediji.

Preliminarni rezultati

Prije današnjeg sastanka u sjedištu Naše stranke, predsjednik NS-a Predrag Kojović je naveo kako postoji inicijalno shvatanje važnosti procesa u koji kreću, a to je formiranje vlade u KS-u.

„Sve ove političke stranke su izrazile želju da u KS-u pokušaju formirati vladu koja će imati snažan blok građansko-lijevo orijentiranih opcija i ovo je velika prilika da pokažemo da se rodila nova vrsta politike“, istakao je on.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je da je ovo početak nečega što je trebalo i ranije uraditi, ocjenjujući da je vrlo važno ući u ove razgovore iskreno te da su svi izrazili opredjeljenje da potisnu svoje sujete.

„Važno je da ovdje pokažemo da se može dogovarati i vlast praviti na osnovu programa, zajedničkih opredjeljenja i ono što želimo za sve građana. Počinjemo od Sarajeva, ali se nadamo da će to biti urnek i za nastup na višim nivoima“, dodao je Nikšić.

Da glasovi nisu otišli uzalud

Generalni sekretar DF-a Zlatko Miletić istakao je kako su izborni rezultati dokaz da demokratska BiH postoji i da trebaju dokazati građanima da im glas nisu dali uzalud.

Sastanak je ideja za formiranje vlasti bez Stranke demokratske akcije (SDA) koja je na nedavnim Općim izborima u Bosni i Hercegovini osvojila najviše glasova birača za taj nivo vlasti. Za narednu sedmicu je planiran idući sastanak na koji će poziv dobiti svi politički subjekti koji su prešli izborni prag izuzev SDA i Bosanske stranke (BOSS).

Prema preliminarnim rezultatima, SDA ima najviše osvojenih glasova za Skupštinu Kantona Sarajevo – 52.675 glasova (24,64 posto). Slijede Narod i Pravda sa 29.462 glasa (13,78 posto), Naša stranka sa 27.905 glasova (13,05 posto), SDP BiH sa 21.795 glasova (10,19 posto), te SBB BiH sa 19.963 glasa ili 9,34 posto glasova.

Demokratska fronta osvojila je 13.153 glasa ili 6,15 posto glasova, Nezavisna bosanskohercegovačka lista sa 10.384 glasa ili 4,86 te BOSS – Mirnes Ajanović sa 7.896 glasova ili 3,69 posto.

Izvor: Agencije