Ljekari u Srbiji smiju primiti nenovčane poklone do 462 eura

Više se neće tretirati kao korupcija ako pacijenti ljekare nagrade poklonima u pomenutim vrijednostima, ali nikako u novcu (Arhiva)

Zdravstveni radnici u Srbiji odnedavno smiju primiti nenovčani poklon čija pojedinačna vrijednost ne prelazi pet posto prosječne plate (2.726 dinara, odnosno 23 eura), a ukupna vrijednost ne prelazi prosječnu neto platu (od 54.521 dinara, ili 462 eura).

To znači da se više neće tretirati kao korupcija (krivična djela primanje i davanje mita) ako pacijenti ljekare nagrade poklonima u pomenutim vrijednostima, ali nikako u novcu, prenosi Tanjug.

Ovaj izuzetak od pravila da ljekari ne smiju ni tražiti, ni primiti novac, poklon, uslugu ili bilo kakvu drugu korist za sebe, članove svoje uže porodice, predviđen je odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je Skupština Srbije usvojila 3. aprila.

Procjena rizika

U Ministarstvu zdravlja Srbije kažu da je ova odredba ubačena u nacrt zakona na prijedlog Agencije za borbu protiv korupcije, koja je dala mišljenje o procjeni rizika korupcije.

“Izuzetno od Stava 5. ovog člana, iskazivanje zahvalnosti u vidu poklona manje vrednosti, odnosno reklamnog materijala i uzoraka, koji nije izražen u novcu ili hartijama od vrednosti i čija pojedinačna vrednost ne prelazi pet odsto, a ukupna vrednost ne prelazi iznos jedne prosečne mesečne plate bez poreza i doprinosa u Srbiji, ne smatra se korupcijom, sukobom interesa, odnosno privatnim interesom, u skladu sa zakonom”, navodi se u Zakonu.

Ukoliko zdravstveni radnik i zdravstveni saradnik ima sumnju u pogledu sukoba interesa ili prihvatanja poklona ili usluge, on je, prema Zakonu, dužan o tome najkasnije narednog radnog dana obavijestiti etički odbor zdravstvene ustanove.

Prosječna neto zarada bez poreza i doprinosa (neto) za januar 2019. godine iznosila je 54.521 dinara (462 eura).

Izvor: Agencije