Ljekari negiraju epidemiju šuge u Beogradu

Dan nakon antiromskih protesta u beogradskom naselju Zemun Polje zbog pojave šuge, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje stižu uveravanja da mesta panici nema.

Broj zaraženih nije epidemioloških razmera, kažu u Zavodu, izvestila je novinarka Al Jazeere Anne Marie Ćurčić.

Osnovna škola “Ilija Birčanin” u beogradskom naselju Zemun Polje dospela je u centar pažnje javnosti, kada su u njoj registrovana tri slučaja šuge.

Prema rečima direktora, verovatnoća da su se učenici zarazili u školi je mala, jer se parazit šugavca najčešće prenosi korišćenjem iste garderobe, posteljine ili polnim  putem.

Burne reakcije

U školi se, kako kaže, svakodnevno vrše preventivni pregledi ruku učenika, gde se najčešće pojavljuju simptomi oboljenja. Uprkos tome, reakcija pojedinih roditelja bila je burna.

Bogi Gocić, pomoćnik direktora OŠ “Ilija Birčanin”, kazao je: “Panike postoji kod svih, neki su prihvatili to da je to normalno, drugi ne, i onda dolazi do nekih stvari za koje je škola faktički nemoćna. Ali, roditelji znaju za to. Mi smo održali roditeljske sastanke na nivou cele škole, roditelji su obavešteni, informaciju od Zavoda za javnog gradsko zdravlje smo pročitali, svi su informisani… Doduše, oni koji su bili. Oni koji nisu, zbog čega nisu došli, mi to ne znamo.”

U Kamendinu, delu naselja Zemun Polje koje nastanjuju uglavnom Romi doseljeni iz improvizovanih takozvanih nehigijenskih naselje, registrovana su 64 slučaja zaraze šugom.

U beogradskom Zavodu za javno zdravlje kažu da nema epidemije, niti ima razloga za paniku.

Nema reakcije nadležnih

“Zato što šuga nije bolest koja može da proizvede teže posledice po zdravstveno stanje, ali je bolest kojoj, ako se ne pristupi na određen način, u smislu terapije i tretmana ostalih članova domaćinstava, može da bude jako uporna”, pojasnila je doktorica Ivana Begović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Iako su od pojave prvog slučaja šuge iz škole i gradskog zavoda za javno zdravlje uveravali da nema mesta panici, to nije bilo dovoljno. Jer, učesnici protesta održanih u sredu u Zemun Polju za sada ne odustaju od svojih zahteva, a pre svega da se spreči dodatno naseljavanje Roma u njihovo naselje.

Protiv ovih zahteva oglasio se nevladin sektor, kao i Zaštitnik građana i poverenica za ravnopravnost. Međutim, niko od nadležnih na državnom nivou još nije reagovao.

Izvor: Al Jazeera