Ljekari: ISIL koristio otrovni plin u Halepu

Stanovnici provincije Halep, tokom nekoliko godina rata u Siriji, doživjeli su razne oblike napada, od barel-bombi do zračnih napada (AFP)

Sumnja se da su pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) koristili hemijsko oružje, odnosno plin iperit protiv civila u sjevernoj sirijskoj provinciji Halepu.

Ljekarska grupa javlja da povrijeđeni, nakon najmanje 50 ispaljenih minobacačkih raketa na stambeni dio grada Marea u petak, imaju simptome izloženosti hemijskim agensima.

Lokalni izvori prijavili su Sirijsko-američkom ljekarskom udruženju (SAMS), neprofitnoj humanitarnoj organizaciji, da su pripadnici ISIL-a, tokom sukoba sa pobunjenicima, izveli artiljerijski napad.

Iz SAMS-a navode da je jedna terenska bolnica ovog udruženja u Halepu pružila pomoć povrijeđenim civilima koji su imali problema sa iritacijom disajnih puteva, kašljem te iritacijom i crvenilom očiju, iritacijom žlijezda za lučenje pljuvačke, iritacijom kože i svrabom.

Gotovo 30 civila je dobilo mjehuriće na koži, a ljekari su ustvrdili da je uzrok svega iperit, javlja SAMS.

Još nisu prijavljeni smrtni slučajevi.

Iperiti su hemijska jedinjenja koja su korištena kao hemijsko oružje tokom Prvog svjetskog rata.

Ključni grad

Ciljanje civila i korištenje iperita predstavljaju kršenje međunarodnog humanitarnog zakona prema Ženevskoj konvenciji i Konvenciji o hemijskom naoružanju.

Udruženje SAMS javlja kako su volonteri uzeli uzorke krvi, kose i odjeće pacijenata koji su bili na mjestu granatiranja kako bi se provjerili nalazi.

Grad Marea se nalazi na liniji borbi ISIL-a i Islamskog fronta, ogranka Slobodne sirijske armije koju čini veliki broj frakcija, uključujući Ahrar al-Sham i Brigadu Al-Tawahid.

Marea je na autoputu koji povezuje Halep sa sirijsko-turskom granicom, te je zbog toga važna ISIL-u zbog transporta potrepština i dovođenje boraca.

Sjedinjene Američke Države ranije su optužile grupu ISIL da je koristila iperit u julu protiv kurdskih snaga na sjeveru Sirije, uz još dva napada tokom augusta na jedinice iračkih Kurda.

Izvor: Al Jazeera