Ljekar tražio adekvatnu medicinsku zaštitu, pa ostao bez posla

Pružaoci zdravstvene pomoći i radnici u zdravstvu često su veoma tihi i nečujni (Al Jazeera)

Dr. Ming Lin kaže da su to racionalni zahtjevi: postaviti trijažu ispred bolnice, pregledati temperaturu svim pacijentima, posjetiocima i osoblju prije nego što uđu u bolnicu i omogućiti zdravstvenu zaštitu radnicima u održavanju kako ne bi korona virus ponijeli sa sobom kući. Ti prioriteti visoko su na njegovoj listi.

No, deset dana nakon što je ljekar u hitnoj pomoći te zahtjeve, u kojima opisuje kako bi se trebao popraviti odgovor bolnica na epidemiju korona virusa, u nekoliko postova podijelio javno na Facebooku, dobio je otkaz.

“Bio sam iznenađen. Dobio sam nekoliko upozorenja, a onda sljedeće što se dogodilo: deset dana kasnije otpušten sam”, kaže Lin, koji je 17 godina radio u Medicinskom centru “Joseph”, bolnici u Bellinghamu (država Washington).

Al Jazeeri je rekao da je imao potrebu oglasiti se na društvenim mrežama jer je bio zabrinut, i to samo s ciljem da zaštiti svoje kolege i pacijente od bolesti COVID–19, u epidemiji koja je pogodila državu Washington, među mnogim drugim mjestima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bez odgovora iz bolnice

“Pružaoci zdravstvene pomoći i radnici u zdravstvu često su veoma tihi i nečujni”, rekao je.

“Mi, kao ljudi koji pružamo zdravstvenu zaštitu, dajemo zakletvu da nećemo nikoga povrijediti, a to znači i prokazati svaku nemarnost koja može ugroziti zdravlje pacijenata. Ako mi progovorimo, možemo biti ukoreni i otpušteni”, dodao je Lin.

Do trenutka objavljivanja ovog teksta bolnica nije odgovorila na zahtjev Al Jazeere za komentar.

TeamHealth, koji ima ugovor da osigurava radnike za bolnicu, u zvaničnom obavještenju navodi da Lin nije otpušten od TeamHealtha i da je grupa “posvećena u angažiranju zajedno s Linom kako bi napravio pozitivan korak naprijed”.

Izvor: Al Jazeera