Oglasi

Ljekar tražio adekvatnu medicinsku zaštitu, pa ostao bez posla

Deset dana nakon što se predloženim mjerama zaštite od korona virusa oglasio na Facebooku dr. Ming Lin ostao je bez posla.
Pružaoci zdravstvene pomoći i radnici u zdravstvu često su veoma tihi i nečujniAl Jazeera

Dr. Ming Lin kaže da su to racionalni zahtjevi: postaviti trijažu ispred bolnice, pregledati temperaturu svim pacijentima, posjetiocima i osoblju prije nego što uđu u bolnicu i omogućiti zdravstvenu zaštitu radnicima u održavanju kako ne bi korona virus ponijeli sa sobom kući. Ti prioriteti visoko su na njegovoj listi.

No, deset dana nakon što je ljekar u hitnoj pomoći te zahtjeve, u kojima opisuje kako bi se trebao popraviti odgovor bolnica na epidemiju korona virusa, u nekoliko postova podijelio javno na Facebooku, dobio je otkaz.

"Bio sam iznenađen. Dobio sam nekoliko upozorenja, a onda sljedeće što se dogodilo: deset dana kasnije otpušten sam", kaže Lin, koji je 17 godina radio u Medicinskom centru "Joseph", bolnici u Bellinghamu (država Washington).

Al Jazeeri je rekao da je imao potrebu oglasiti se na društvenim mrežama jer je bio zabrinut, i to samo s ciljem da zaštiti svoje kolege i pacijente od bolesti COVID–19, u epidemiji koja je pogodila državu Washington, među mnogim drugim mjestima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bez odgovora iz bolnice

"Pružaoci zdravstvene pomoći i radnici u zdravstvu često su veoma tihi i nečujni", rekao je.

"Mi, kao ljudi koji pružamo zdravstvenu zaštitu, dajemo zakletvu da nećemo nikoga povrijediti, a to znači i prokazati svaku nemarnost koja može ugroziti zdravlje pacijenata. Ako mi progovorimo, možemo biti ukoreni i otpušteni", dodao je Lin.

Do trenutka objavljivanja ovog teksta bolnica nije odgovorila na zahtjev Al Jazeere za komentar.

TeamHealth, koji ima ugovor da osigurava radnike za bolnicu, u zvaničnom obavještenju navodi da Lin nije otpušten od TeamHealtha i da je grupa "posvećena u angažiranju zajedno s Linom kako bi napravio pozitivan korak naprijed".

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.