Ljekar predlagao liječenje pilota Lubitza

Povodom prve godišnjice nesreće, većina porodica poginulih trebala bi se okupiti 23. marta u Marseilleu (EPA)

Jedan ljekar je predložio da njemački pilot Andreas Lubitz, koji je lani namjerno srušio avion kompanije Germanwings u francuskim Alpima, bude podvrgnut liječenju u psihijatrijskoj ustanovi, saopćili su danas francuski istražni organi.

Tužilaštvo vjeruje da se Lubitz, koji je prije nesreće u više navrata bolovao od teške depresije, 24. marta 2015. na letu Germanwingsa iz Španije za Njemačku zaključao u pilotsku kabinu i namjerno udario avionom Airbus u planinu, prenio je Reuters.

Svih 144 putnika i šest članova posade na letu su poginuli. Čitav slučaj postavio je nova pitanja o sigurnosti zračnog prometa.

Francuska služba za istragu avionskih nesreća (BEA) je u svom konačnom izvještaju o toj nesreći navela da je Lubitz u decembru 2014. godine počeo da pokazuje simptome psihotično depresivne epizode i da se tokom narednih nekoliko mjeseci konsultirao s nekoliko ljekara.

Niko od tih ljekara, međutim, nije o tome obavijestio vlasti niti Lubitzovog poslodavca, kompaniju Germanwingsa.

Jedan od tih ljekara je preporučio liječenje Lubitza u psihijatrijskoj ustanovi samo dvije sedmice prije tragičnog događaja.

Stroža kontrola

U izvještaju BEA se potvrđuju preliminarni zaključci prema kojima je Lubic odgovoran za pad aviona, u kojem je stradalo 150 ljudi.

Ta francuska agencija u svojim zaključcima danas preporučuje strožu ljekarsku kontrolu pilota u budućnosti.

Evropska agencija za zračnu sigurnost (EASA) već je preporučila stalno prisustvo dvije osobe u pilotskoj kabini tokom čitavog leta. Međutim, ta mjera, koju na dobrovoljnoj bazi uvelike koriste evropske aviokompanije od te nesreće, nema jednoglasnu podršku. Njemački sindikat pilota kaže da sa sobom nosi rizike koji su veći od onog što se time dobija.

Istraga crnih kutija nakon nesreće pokazala je da se kopilot našao sam u pilotskoj kabini i odbio otvoriti vrata, uprkos višekratnim zahtjevima posade i jakim udarcima po vratima.

Povodom prve godišnjice nesreće, većina porodica poginulih trebala bi se okupiti 23. marta u Marseilleu te dan nakon toga posjetiti mjesto nesreće u kojoj je poginulo najviše Nijemaca i Španjolaca, prvih 72 a drugih 50.

Izvor: Agencije