Ljajić: Srpski proizvodi nisu dobrodošli u Hrvatskoj

Ljajić: Ukoliko bi se predsjednici svih država rukovodili logikom Grabar Kitarović, bili bi narušeni elementarni principi tržišne ekonomije, koji podrazumijevaju slobodan protok roba i usluga, a svijet bi bio vraćen u doba čistog protekcionizma (Arhiva)

Proizvodi iz Srbije nisu dobrodošli u Hrvatskoj, a na to upućuje reakcija predsjednice te države Kolinde Grabar Kitarović, povodom čokoladica subotičkog Pionira koje su se našle u paketićima za djecu pripadnika hrvatske vojske, izjavio je danas ministar trgovine turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

„Izjava predsednice Hrvatske je nedemokratska, neevropska i neekonomska. Takav nastup jasno govori da srpski proizvodi nisu dobrodošli u Hrvatskoj“, kazao je on u izjavi agenciji Tanjug.

Kako on navodi, u Srbiji posluje više hrvatskih kompanija nego što srbijanskih proizvoda ima na rafovima prodavnica u Hrvatskoj, ali o kompanijama iz Srbije u Hrvatskoj se ne može ni govoriti.

„Ukoliko bi se predsednici svih država rukovodili logikom Grabar Kitarović, bili bi narušeni elementarni principi tržišne ekonomije, koji podrazumevaju slobodan protok roba i usluga, a svet bi bio vraćen u doba čistog protekcionizma“, naglasio je on.

Etnička netrpeljivost

Ljajić, koji je i potpredsjednik Vlade Srbije, dodao je kako će Srbija bez obzira na ovakve istupe s hrvatske strane i dalje imati jednak tretman prema svim kompanijama koje posluju na njenom tržištu, i domaćim i stranim, pa i hrvatskim i trudit će se da privuče što više stranih investicija.

„O kakvoj normalizaciji u regionu možemo da govorimo ako etničku netrpeljivost izaziva čak i jedna čokoladica, samo zato što je proizvedena u Srbiji? Patriotizam se ne pokazuje na način da se uvek napada neko drugi, a pomirenje se ne gradi večitim udovoljavanjem radikalizovanim delovima javnosti“, istakao je on.

Ljajić je naglasio kako su čokoladice o kojima je govorila predsjednica Hrvatske proizvedene u multietničkoj Subotici, gdje živi najveći procent Hrvata u Srbiji.

Čokoladica koja se pravi u subotičkom Pioniru, našla se u paketićima hrvatske predsjednice namijenjenim djeci branitelja za Dubrovnik i prilično je iznervirala dio javnosti u Hrvatskoj.

Grabar Kitarović je tim povodom je kazala kako je veoma razočarana, jer lično zastupa i podržava kampanju „Kupujmo hrvatsko“.

„U toj korpi su se bili proizvodi koji nisu bili hrvatske proizvodnje, a koji se nalaze na hrvatskom tržištu. Hrvatska predsjednica mora promovirati hrvatske proizvode i to se više neće dogoditi“, rekla je ona, a prenijeli su hrvatski mediji.

Kritike na internetu

Priča je dospjela u sve regionalne medije, pogotovo nakon reakcije hrvatske predsjednice koja se zbog „srpske čokolade“ praktično izvinila.

Uslijedilo je more komentara i montaža, poput natpisa: „Predsjednica hrvatska, čokolada srpska-ne ide to“, ili „Ljekari u Dubrovniku spasili dječaka koji je progutao srpsku čokoladu“ i tako redom, uz poruku i kako je Grabar-Kitarović očito „bila Pionirka“.

„Ja kao predsjednica nemam vremena pregledavati što se nalazi u toj košari. Bila sam iznimno razočarana činjenicom da su se u toj košari našli neki proizvodi koji nisu bili hrvatske proizvodnje, što je sasvim u redu, oni su tu na hrvatskom tržištu, ali ipak hrvatska predsjednica mora promicati hrvatske proizvode. Mi smo već napravili istragu što se dogodilo, nažalost jedna od hrvatskih tvrtki iz Vukovara je pakirala tu košaru“, rekla je Grabar-Kitarović medijima.

Izvor: Al Jazeera i agencije