Ljajić: Revizija presude za genocid zamrzava odnose BiH i Srbije

Treba vidjeti da li će uopšte doći do revizije presude, rekao je Ljajić (Tanjug)

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić smatra da bi revizija presude Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid “dovela do zamrzavanja političkih odnosa” između dvije države.

Podsjetio je i na visoke kriterije Međunarodnog suda pravde u Haagu na osnovu kojih utvrđuje da je počinjen genocid, te kaže da “ipak treba videti da li će uopšte doći do revizije”.

“Ne mogu unapred da govorim o tome šta će biti, ali u svakom slučaju ako se to dogodi – plašim se da će naši politički odnosi na izvestan period biti zamrznuti”, rekao je Ljajić odgovarajući na pitanje novinara kako komentira to što je reviziju presude najavio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Po Ljajićevim riječima, dvije države “moraju naći način da u takvim uslovima sarađuju i da postojeći obim ekonomske saradnje bude nastavljen”.

“Siguran sam da će politički odnosi biti na dosta, dosta niskom nivou”, rekao je Ljajić.

Dva nužna preduvjeta

Smatra i kako će sud razmotriti “sve opcije pre nego što bude podignuta tužba”, te navodi i dva osnovna preduvjeta.

“Jedan je da dođe do novih činjenica, a mislim da je u ovih 10 godina sve što smo radili bilo potpuno transparentno kada smo izručili sve optužene Hagu i bili potpuno kooperativni kada je reč o dostavi dokumentacije i pristupa arhivima Srbije. Ne znam šta bi mogla da bude ta nova činjenica”, naveo je Ljajić.

Drugi su preduvjet, ponovio je, visoki kriteriji koje Međunarodni sud pravde postavlja za utvrđivanje genocida.

Izetbegović je prethodno rekao kako je revizija postupka BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde “pitanje istine i pravde od kojeg niko nema pravo odstupiti”.

“Ovo pitanje se ne smije politizirati. Ono nije usmjereno protiv srpskog naroda. To je pitanje odnosa prema genocidu koji je Miloševićev režim počinio u BiH”, rekao je Izetbegović.

Izvor: Agencije